måndag, april 30, 2007

Om löner i välfärdssektorn

Länge har den offentliga sektorn beskyllts för att vara den institution som håller kvinnors löner nere. Och det inte utan fog: lönerna för många inom framförallt LO-förbundet Kommunal är skamligt låga.

Inför valet ifjol tog socialdemokraterna äntligen upp denna fråga. Här i Skåne, till exempel, gick vi till val på en lönesatsning på 300 miljoner kronor för dem med lägst löner. Vi vann inte valet - nu styr borgarna med miljöpartiet, och då kan ni ju gissa hur det gick med den satsningen...

Istället pratas det ofta vitt och brett från privatiseringsförespråkarna om vinster för den enskilde med utförsäljningar och entrepenadiseringar. De hävdar att den anställde genom att kunna "välja" på fler arbetskraftsköpare (1) kan få en högre lön. Det är naturligtvis struntprat i största allmänhet och särskilt för låglöneyrkena. I stort sett alla som har sökt ett arbete kan vittna därom. Det är inte den jobbsökande som sitter på makten - det gör den som anställer. Det förhållandet ändras inte av antalet arbetskraftsköpare utan bestäms i huvudsak av antalet arbetslösa.

Ovanstående ger det ideologisk-teoretiska motargumentet till nonsenspratet om att fler arbetskraftsköpare per automatik medför lönestegringar. Nu har Kommunal visat att teorin håller. I en undersökning bland lokala kommunalordföranden anges att ungefär hälften av de anställda inom privata företag som utför offentliga tjänster fick ifjol lika höga löneökningar som de inom komunägd verksamhet. Det betyder att i de flesta fall följdes löneökningarna åt. Näst vanligast var emellertid att löneökningarna var lägre för privat- än kommunalt anställda inom välfärdssektorn - inom till exempel äldreomsorgen fick hela 35 procent av de privatanställda mindre löneförhöjning än de kommunalt anställda! Andelen privatanställda med högre löneökning än kommunalt anställda var försvinnande liten.

Det är inte utan att man kan kosta på sig ett "vad var det jag sa?" - men utan att därmed nöjas. Kommunals undersökning visar att det krävs politiska åtgärder för vettiga löner inom välfärdssektorn. Och, mot bakgrund av högerns beslut i Skåne, att det är vi som måste göra't!

(1) Det egentliga ordet för det som borgerligheten kallar "arbetsgivare".

PS Och för den som kanske gör vissa antaganden om folk som bloggar om politik på valborg: Jag är student och jag bor i Lund - alltså skall jag till Stadsparken idag. Fast jag klarar mig utan att supa mig redlöst berusad - det blir ändå bara så besvärligt på demonstrationen imorgon. DS

Inga kommentarer: