torsdag, april 19, 2007

Shit happens del I

Jag hade tänkt att stanna hemma i torsdags kväll och göra nytta, det vill säga PLUGGA. Men så blev det inte! Ett par vänner som numera bor i Stockholm besökte Skåne och på deras agenda för kvällen stod teaterbesök, och med tanke på hur längesedan det var jag idkade kultur tog det mig inte lång tid att bestämma mig för att lägga min tunga och stundom rejält tråkiga bok på hyllan och styra färden mot Ungdomens Hus i Malmö. För det var där amatörteatersällskapet Themele skulle framföra sin pjäs "Shit Happens", skriven av Rebecca Waernberg, själv medlem i gruppen.

Nedan följer en sammanfattning av pjäsen. I morgon (?) publiceras recensionen.

"Shit Happens" utspelar sig i en framtid där forskare har låst in sig i reservat för att framställa allt mer avancerade gentekniska produkter. Men utvecklingen har för länge sedan gått snett; företagen har nu långt ifrån rent mjöl i påsen. I reservatet bor Jimmy med sin mor och sin far, som är ansvarig för ett av genteknikprojekten. Modern, deprimerad och heligt förbannad på sin mans svek mot deras tidigare gemensamma ideal, flyr reservatet. Detta präglar Jimmys uppväxt, och snart blir narkotika och kvinnor hans tillfälliga lindring från smärtan.

Parallellt med detta sitter en galen man i ett träd och talar med det osynliga "småfolket". Han tänker tillbaka på sitt liv och berättar för småfolket om det och om hur det var i begynnelsen, när Zaiga och Helix skapade världen.

Jimmys gymnasiekamrat, Zaiga (!), blir framgångsrik forskare och anställer honom för marknadsföring av sitt fantastiska preparat som ger användaren obegränsad sexlust - men med den haken att användaren steriliseras. "Ett bra och skonsamt sätt att lösa världens överbefolkning", tycker emellertid Zaiga. Det visar sig snart att medlet gör mer en så: en fasansfull farsot sprids snart över världen, och i ett slag dör (nästan) alla - utom Jimmy, som stängt in sig i Zaigas laboratorium. Inför honom skjuter Zaiga först sin assistent och sambo, Helix, med vilken Jimmy haft en långvarig affär, och sedan sig själv.

Ensam, övergiven och rejält från vettet tillbringar så Jimmy återstoden av sina dagar i, som av en händelse, ett träd talandes med små, osynliga varelser.

Inga kommentarer: