lördag, april 14, 2007

Ett sjukt förslag

Oftast vill människor att en regering skall genomföra sina vallöften. Men av opinionsmätningarna att döma tycks landets väljare helst se att borgerligheten inte gjorde det. Men nu är det dags igen. Nu ska arbetskraftsköparna kunna begära sjukintyg redan första sjukdagen. (Läs även här.) Det är av flera skäl ett mycket dumt och dåligt förslag, och kritiken har också varit hård från flera olika instanser.

Förslaget är en ren misstroendeförklaring mot det här landets arbetande befolkning. Det är en förolämpning av deras hederlighet. Det är ett förmynderi utan dess like. Att påstå att syftet är att ge arbetskraftsköpare möjlighet att gripa in tidigt ifall den anställde har problem ter sig närmast befängt. En tvådagarsförkylning någon gång om året är knappast ett tecken på att vederbörande har stora sociala problem.

Därutöver kommer det faktum att vårdcentralerna riskerar att bli överbelastade. Det blir svårare att komma till för dem som verkligen behöver det. Akuttiderna kommer att tas upp av ur medicinsk synvinkel fullständigt onödiga undersökningar och eventuellt provtagningar. Tid är pengar, också inom vården - den samhällsekonomiska kostnaden kan bli stor. Och köerna länge. Även den enskilde drabbas, för ett läkarbesök är inte gratis.

Jag hyste, när jag för några år sedan inledde läkarstudier, en förhoppning om att kunna hjälpa människor. Den möjligheten har jag fortfarande, men borgerligheten har sannerligen inte gjort det lättare. Det kan jag bara beklaga.

3 kommentarer:

Tourbillon sa...

Vi blev visst upprörda över samma sak när vi läste tidningen i morse...

En framtid för blivande läkare att skriva sjukintyg på heltid kanske? Någon intresserad?

Catti Ullström sa...

Det kommer ju sluta med att vårdcentralerna kommer att vara tvungna att anställa personal som på heltid får syssla med sjukintygsskrivande. Är det vad vi vill att de ska lägga pengar på? Det är något av de mest korkade förslag jag hört talas om. Sjukt upprörande!

Daniel sa...

Ja, verkligen!