lördag, april 07, 2007

Sex på Kulturen

Kulturen har i år temat sexuellt. Igår (på långfredagen alltså) bevistade svärmor och jag vernissagen av den nya utsällningen In hate we trust. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin (hon som låg bakom Ecce Homo, som var aktuell för några år sedan) har gjort en fenomenal fotoserie med tillhörande texter som tar upp hatbrott mot HBT-personer. På invigningen igår var hon själv och Gudrun Schyman talare. Vi var många i Kulturens auditorie som var där för att lyssna och för att sedan ta till oss det utställningen hade att erbjuda.

Men när vi ändå var där passade vi på att smita in på den utställning som öppnade för en dryg vecka sedan, den på temat "Lustar - Drömmar och fantasier". Trots det fängslande temat på Ohlsson Wallins utställning och de mycket talande bilder som fanns i denna show, så var det faktiskt Lustutställningen som jag fastnade för. De hade delat in utställningssalen i olika temadelar, varav en rörde Gud och religion. Själv upplevde jag av någon anledning denna del av utställningen som själva huvuddelen, medan de delar som berörde till exempel hårighet eller fruktbarhet kändes som sidosaker. Det som kändes så viktigt för mig i gudsrummet var den del som hade ordet "EXTAS" skrivet på väggen, och som lyfte fram Bibelcitat och citat ur andra religiösa skrifter som kändes nästintill pornografiska, eller statyetter som avbildade nunnor, helgon och biskopar som såg ut att befinna sig just i extas. Detta tyckte jag kändes så påtagligt - att just detta är lust. Lust är någonting alla känner, och det hjälper inte hur mycket man än lagt tabu på känslor av detta slag, det står ändå alltid att finna även hos dem som pekar finger och fördömer.

Jag vill uppmana alla som är i närheten att kolla in temautställningarna på Kulturen i år, och när ni är där tycker jag desssutom att ni ska passa på att titta in i Presentbutiken och kolla in muséets trevliga samling böcker och prylar på just temat sexuellt. Bland annat kunde man hitta gipsformar för att stöpa sin egen mutta, eller Mattias Anderssons Porr - en bästsäljande historia (den inbundna varianten, själv har jag bara kostat på mig den i pocket). Litteraturmässigt fanns det en hel del spännande att ta av, även om jag blivit ombedd att här klaga på att shopen saknade Petra Östergrens Porr, horor och feminister (har själv inte läst den, men den ska ju tydligen vara ett betydande inlägg i debatten, så då hade det kanske kunnat vara bra...).

Inga kommentarer: