torsdag, april 12, 2007

Kapitalets lakejer rycker ut igen

Den så kallade Leo-lagen (lagen (1987:464) om vissa riktade emissioner i aktiemarknadsbolag, m.m.) instiftades för att värna småspararnas intressen. Enligt denna krävs det nio tiondelars majoritet på en aktiestämma för att exempelvis godkänna ett bonusprogram. En minoritet som lyckas samla minst 10% av rösterna kan alltså stoppa förslag på stämman. Precis detta hände på Ericssons årsstämma igår då en minoritet stoppade ett bonusprogram där ingen motprestation krävdes. Lagen fungerar alltså som det var tänkt!
Vad blir storkapitalets knähundars (Alliansens) omedelbara reaktion? Jo nu ska det undersökas om lagen bör ändras för att förhindra att något liknande händer igen! En lag som fungerar ska alltså saboteras så att den slutar fungerar! Vem gynnar detta, vanligt folk som småsparar!? Givetvis inte, det är borgarna vi talar om.

SVT Nyheter: Ericssonkupp kan ge lagändring

2 kommentarer:

Mikael Åhman sa...

"vanligt folk som småsparar"?

Snälla nån - i den mån vanligt folk sparar i aktier så går de knappast på aktiestämmor. Leolagen handlar om maktrelationer mellan småkapitalister och storkapitalister, inte om maktrelationen mellan aktieägande arbetare och kapitalister. Så varför bry sig om huruvida lagen ändras?

Andreas sa...

Tja, aktiespararnas förening bryr sig och är det nån som representerar småspararna är det väl dem. Har inte påstått att Leo-lagen är det främsta vapnet i klasskampen, men det är ju intressant att notera vems intressen alliansen prioriterar.

För att citera Peter Swedenmark i lördagens NSD: "Amerikanska storägare i Ericsson röstade nej till ett bonusprogram och fällde förslaget. 6 300 chefer skulle ha omfattats av programmet. Och de vanliga lovsångerna till globaliseringen uteblev..."