torsdag, april 12, 2007

Små Gudar

Jag är en trogen läsare av Terry Pratchetts böcker om Skivvärlden. På ett humoristiskt och lättsamt sätt behandlar han i sina böcker ofta allvarliga frågeställningar. I en av böckerna, "Små Gudar" centrerar handlingen kring religiösa mekanismer. I Pratchetts litterära universum så behöver gudar människor som tror på dem. Ju fler som tror på en gud desto mäktigare blir denne och allt större och mer speltakulära mirakel kan utföras av guden. Slutar folk tro på guden tynar denne bort och försvinner. Boken "Små Gudar" handlar om guden Om. Om har den största kyrkan i världen och ingen annan gud har lika många människor som bekänner sig till religionen. Ändå håller Om på att tyna bort. Det visar sig att Om i själva verket bara har en enda verklig troende, alla andra tror på organisationen i sig själv, d.v.s. på prästerskapet och dess hierarki samt religionens världsliga yttringar.
Det här är en politisk blogg så varför skriver jag om en engelsk fantasyförfattare som behandlar religion? Anledningen är att den fråga Pratchett belyser inte bara är intressant för religioner utan även för politiska partier. Stora organisationer har inget egenvärde i sig själv, de skapades en gång för att främja en idé. I religioners fall en tro, i partiers fall en ideologi. Det är därför jag blir så bekymrad när jag hör medlemmar i SAP tala om socialdemokratin som en ideologi. Socialdemokratin är ingen ideologi det är en organisation, socialismen är ideologin. Att vägra kalla sig socialist fast man är med i ett socialistiskt parti är absurt. Att dessutom på fullt allvar hävda att socialdemokratin är en självständig ideologi är ännu mer absurt. Visst skiljer sig socialdemokratins val av metoder från andra socialistiska organisationer, exempelvis i synen på den parlamentariska demokratin. Metoden är dock fullständigt irrellevant om det inte finns ett mål med det politiska arbetet. Socialdemokratin är socialisitisk eftersom vi precis som andra socialister ser ett problem i att en minoritet lever gott på en omoralisk utsugning av majoriteten. Detta vill vi ändra på så att vi får ett mer rättvist och harmoniskt samhälle. Att säga att man har en socialdemokratisk ideologi är att säga att ens politiska mål är framgångar för den socialdemokratiska partiorganisationen, däremot säger det ingenting om i vilken riktning man vill utveckla samhället.

1 kommentar:

Daniel sa...

Andreas. Vet du inte att: politik är inte allt, men allting är politik. Således betyder epitetet "politisk" inget annat än att vi kan, får, bör och kommer att blogga om allt mellan himmel och jord, såväl ur personliga som strikt politiska perspektiv. Punkt.