tisdag, april 10, 2007

Vad är väl en portalparagraf i partiprogrammet...

... omodern, förlegad - Och alldeles, alldeles underbar!
Jag satt och diskuterade Ernst Wigforss gamla portalparagraf häromdagen. Ni vet den som stod med i Socialdemokraternas partiprogram mellan 1944 och 2001:
"i detta syfte vill socialdemokratin så omdana samhället, att bestämmanderätten över produktionen och dess fördelning läggs i hela folkets händer…”
Idag står där istället att socialdemokratin:
"strävar efter en ekonomisk ordning där varje människa som medborgare och konsument kan påverka produktionens inriktning och fördelning."
Visst kan man modernisera skrivningar om de inte längre är relevanta men i detta fall handlade det enligt mig snarare om att frångå en socialistiskt analys och närma sig liberalismen. Enligt den nya formuleringen är det främst genom vår konsumtion vi ska påverka ekonomin, inte genom aktivt, demokratiskt deltagande.
Jag läste för en tid sedan en blogg av en socialliberal som ondgjorde sig över krav på att återinföra den tidigare portalparagrafen. Han var inte socialdemokrat men hade gått på en SSU-kongress som gäst. Han tyckte nåt i stil med att motionerna, däribland den om portalparagrafen, var "skrämmande läsning". Den tidigare portalparagrafens krav på demokratiskt inflytande över ekonomin är kanske skrämmande utifrån hans begränsade demokratinsyn, men den är absolut nödvändig för en socialist.
Nobelpristagaren i litteratur Anatole France lär ha sagt att "Lagen, i dess majestätiska jämlikhet, förbjuder både rika och fattiga från att sova under broar, tigga på gatorna och att stjäla sitt bröd". För en liberal räcker det med att lagarna är lika för alla. Den självklara invändningen från en socialist är att den med pengar inte behöver sova under broar och stjäla sitt bröd. Utan en rättvis spelplan spelar likadana regler ingen roll. Valfriheten är meningslös om det inte finns något att välja mellan och valfriheten har inget egenvärde om valet ändå bara står mellan onda ting - Pest eller kolera, att svälta ihjäl eller att bli kriminell.
Wigforss brukade säga en annan bra sak som liberalerna fortfarande vägrar inse. Har man en gång accepterat demokratins principer kan man inte dra en gräns för demokratin. Den som öppet godtagit den demokratiska likvärdighetsprincipen, kan inte sedan efter eget tycke avgränsa dess tillämpning till vissa livsområden. Att som liberalerna undanta den ekonomiska arenan från demokratins principer är hyckleri!

Inga kommentarer: