lördag, maj 05, 2007

Kvinnors kompetens

Imorgon hålls den andra omgången i det franska presidentvalet. Socialisten och kvinnan Ségolène Royal står mot högermannen Nicolas Sarkozy. Det ser beklagansvärt nog ut som om den senare kommer att dra det längsta strået - Frankrike riskerar att få en president som kallar fattiga och frustrerade ungdomar för "slödder".

För några månader sedan såg det annorlunda ut: då ledde Royal över Sarkozy. Men något hände och just nu ligger Sarkozy mellan sju och tio procentenheter före i opinionsmätningarna. Jag talade med en person från Frankrike igår och det var oundvikligt att komma in på presidentvalet. På frågan om vilken kandidat han sympatiserade med fick jag svaret att han i grund och botten var vänsterinriktad men röstat på mittenkandidaten François Bayrou i den första valomgången och nu tänkte stödja Sarkozy. Minst sagt förvånad undrade jag varför. Anledningen, sade han, var att Royal saknade ett tydligt politiskt program.

Sedan hettade samtalet till - jag tyckte att beslutet var märkligt (för att inte säga dumt) och ifrågasatte det. Jag ville veta vad Sarkozy gick till val på, respektive vad Royal inte gick till val på. Min samtalspartner kunde nämna två saker hos den förstnämnde: skattesänkningar och avskedande av statstjänstemän (men tre av Royals förslag: höjning av minimilöner, jobbgaranti för ungdomar och nej till nedskärningar inom statsapparaten). Han sade att det nog var nödvändigt för att få Frankrike på fötter igen. Ofin som jag är ifrågasatte jag även detta och hänvisade till det faktum att Frankrike sedan 2002 styrts av en högerregering som fört just denna politik - utan önskvärt resultat.

Därefter påpekade jag att Bayrou deklamerat att han inte kommer att rösta på Sarkozy, och jag undrade återigen hur någon som kallar sig vänster kan förmå sig till att rösta på en högerkandidat när mittenkandidaten vägrar göra detsamma. Och då kröp det fram - allting kokade ned till en fråga om trovärdighet och handlingskraft. Med ens slogs jag av tanken att den enda rimliga (och djupt motbjudande) förklaringen till att en tidigare hårt kritiserad högerpolitiker kan leda över en "left-of-centre"kandidat i ett land där bara 36 procent av befolkningen tror på marknadsekonomi är att den förre är en man och den senare en kvinna.

I skrivande stund, när jag tänker tillbaka på valkampanjen, så framträder mönstret tydligt. Ségolène Royal har utsatts för en stenhård granskning, där hennes kunskaper om såväl Frankrike som omvärlden har betvivlats. Hon har framställts som okunnig och icke påläst, vilket naturligtvis har skadat hennes trovärdighet. Och när hon inte kunde redogöra för antalet franska kärnvapenbestyckade ubåtar var det nästintill förstasidestoff. Det hade väl varit en sak om det inte vore för att vare sig Bayrou eller Sarkozy hade någon aning om hur många de där ubåtarna var. Men det fläckade minsann inte ned deras anseende - efter att på stående fot i TV dra ett skämt om sin okunskap var saken ur världen för medias del.

Det är bara att konstatera att den dubbla måttstocken består, att patriarkatet frodas. För trots att en manlig väljare endast kan redogöra för två av sin kandidats förslag men tre av motståndens anser han att den egna kandidaten har ett tydligare politiskt program; trots att hans kandidat inte kan ett dyft mer om franska och internationella förhållanden än motståndaren tycker han att den egna kandidaten är mer trovärdig. Och trots att fransmännen i tio av de senaste femton åren levt under högerregeringar väljer de av allt att döma en president som för landet ännu längre i en riktning som uppenbarligen inte har varit särskilt lyckosam. Men, vaddå, han är ju man!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Och för den som fortfarande undrar: Frankrike har fyra (varav en under konstruktion) kärnvapenbestyckade ubåtar. De är samtliga av Le Triomphantklassen, och den första sjösattes 1989.

8 kommentarer:

Nils sa...

Jag trodde på Segolene länge, men Frankrike är ju Frankrike. Antar att det bara är att luta sig tillbaka och invänta Kung Sarkos uppstigande på tronen. Undrar om han tänker bygga några pyramider?

Helen sa...

ok, Daniel - här kommer det: Fy fan! (ja, du vet hur det låter)

Anonym sa...

Ja det var synd att inte socialisterna vann.. det behövs fler socialister i regeringssstälnning i Sverige.

Funderar dock på om enbart kandidatens kön spelade roll? Jag menade den utfrågades resonemang låter ungefär som en nybliven moderats resonemang, dvs någon som röstat sosse innan och egentligen är sosse men inte kunde motstå Rhenifeldts tusenlapp..

Jag menar vi hade ju två manliga kandiadter. Göran var man och Rheinfeldt var man .. men Rheinfeldt framstod tyvärr för många som mer handlingskraftig.
Men visst kan det säkert finnas de som anser eller tänker i de gamla förlegade könsrollerna en man är en starkare ledare än en kvinna.

Persoligen börjar jag fundera på om inte kvinnornst kanske generallt sett kan vara bättre partiledare eftersom det ofta anses att kvinnor är bättre på att lyssna och mer benägna att se politken som ett grupparbete än en one man show.(Du får ursäkta om detta blir könstereotypt men ibland får referera till dem för att visa på sammanhang)

Jag börjar faktiskt nästan tro att vi bara ska satsa på kvinnliga partiledare i framtiden :-)

Helen sa...

det spelar ingen roll om en partiledare är kvinna eller inte, då de kvinnor som kommer lite uppåt i politiken tyvärr är fostrade i en väldigt manlig anda; vi får lära oss att roffa åt oss, på samma sätt som man gör i den klassiskt "manliga" kulturen.

Angående snubben som Daniel pratade med: han sa att den andra tjommen verkade mer handlingskraftig, trots att det enda han kunde nämna från hans politiska program var att han skulle hålla skatterna låga, vilket de senaste franska regeringarna sysslat med i ganska många år nu - alltså inget handlingskraftigt alls... Däremot kunde han nämna en hel del handlingskraftiga saker som Royal ville göra...

Daniel sa...

Till Nils: Nja, jag tror snarare att Sarko siktar på att återupprätta kejsardömet.

Till Helen: Ja, det är tyvärr en utmärkt sammanfattning...

Till Rickard: Jag ansluter mig till Helens svar. Trevligt att du läser bloggen! Olle Svenning är i dagens Aftonbladet inne på en ungefär samma linje som jag.

Matilda & Roya sa...

Blev tipsad av Helen att läsa din text och jag kan inte annat än instämma i hennes kommentar. Det är verkligen för jävligt.

Satt i en taxi för ett tag sedan och hamnade i ett samtal med chauffören. Han berättade hur han alltid röstat på (s), han var t.o.m aktiv i ssu som ung. Nu kände han dock att det var tveksamt huruvida han kommer rösta på samma sätt i nästa val. Dett eftersom partiet nu leds av en kvinna. Han menade på fullaste allvar att hon aldrig kommer klara det och kopplade helt öppet ihop hennes kompetens med hennes kön. Vidrigt.

Matilda

Helen sa...

nästan mer smakfullt att erkänna det öppet... eller? jag kan inte riktigt bestämma mig..

Daniel sa...

Till Matilda: trevligt att du (ni) läste!

Vidrigt är ordet. Resultatet har en bitter eftersmak.