fredag, september 28, 2007

Det skall vara rött i år

Nu har två opinionsmätningar, Sentios och Synovate Temos (även här), visat på rekordstor ledning för den rödgröna oppositionen. Synovate Temo ger oss ett försprång på drygt 15 procentenheter, och enligt Sentio ligger vi nästan nitton procentenheter före högerregeringen. I bägge mätningarna är det på grund av socialdemokratiska framgångar: 44,6 procent i Synovate Temo och 45 procent i Sentio.

Trevligt är att vår (socialdemokraternas) ökning inte tycks tära på vänster- och miljöpartiet. Detta innebär att enligt ovanstående opinionsmätningar skulle det i riksdagen bli socialistisk majoritet (s+v) om det vore val idag. Det scenariot säger jag inte nej till. (Men miljöpartiet är naturligtvis ändå välkommet att samarbeta med oss!)

Det är emellertid viktigt att dra rätt slutsats av opinonssiffrorna. Det duger inte att slå sig till ro och lita till att vi kan surfa på vänstervågen ända in i mål 2010. Vi måste förändra och förnya oss. Men allt sådant arbete tar en politisk riktning. Våra höga opinionssiffror har åtföljts av andra mätningar som visar att andelen som tycker att vi (socialdemokraterna) står för de mest utsatta har skjutit i höjden. Detta samband bör alla inom partiet ta till sig! Det innebär en varning till dem som vill att förändringen mest skall bestå av en triangulering mot den borgerliga politiken (vilket i sig är märkligt med tanke på dennas uppenbara impopularitet!).

Så, alla rådslagsdeltagare, lyssna på väljarna: Det skall vara rött i år. Låt det gälla även socialdemokratin själv!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det har nu bara gått ett (1) år med Alliansen och det är TRE (3) år kvar till nästa val. Därför spelar opinionsiffror idag ingen roll.

Alliansen har hittills gjort ett bra jobb, men svenska folket är ett segt folk och behöver några år på sig att vänja sig vid ett mer demokratiskt samhälle och slippa S-kollektivet.

John Olsson

Daniel sa...

John, jag har full koll på hur långt det är till nästa val. Tro mig - jag räknar dagarna!

Och visst kan opinionssiffror ändras både hastigt och lustigt. Men det är onekligen intressant att det som skulle bli en sådan succé började med ett över ett års fiasko. Det är slående hur stödet för högerregeringen faller med varje budgetproposition.

Anonym sa...

Det är nog rätt så lugnt! Enligt flertalet erkända internationella ekonomiska experter, så kommer Sverige år 2010, liksom de flesta andra länder i västvärlden, präglas av sviterna av en lågkonjuktur som snart börjar närma sig. Således kommer även flera av de väljare som tidigare röstat borgerligt att drabbas av arbetslöshet och känna av neddragningarna i a-kassan, sjukförsäkringen. Konsumtionsmöjligheterna blir betydligt mer begränsade hos dessa personer. Färre kommer också att våga starta egna företag, eftersom de får svårt att få avsättning för sina produkter i tider av ekonomisk stagnation. Det samma gäller flera av de företag som redan är etablerade på marknaden, som kommer tvingas rationalisera bort personal, av samma anledning.

Således kommer S,V och Mp vinna valet med god marginal år 2010, eftersom folket kommer att värdesätta trygghet framför skattesänkningar!

/Nationalekonomen

Daniel sa...

Din analys har sina förtjänster, Nationalekonomen. Det tråkiga är bara att partiet knappast lär ha modet att minska klyftorna i en lågkonjunktur.

Dessutom måste variabeln sverigedemokraterna beaktas. De kan, Gud förbjude, stjälpa hela politiken över ända.