onsdag, september 19, 2007

Privatiseringsiver

''Behoven av vård och omsorg kan bara mötas genom en organisation som tar sin utgångspunkt i just behoven, inte i lönsamheten, en organisation som kontrolleras av medborgarna, inte av vinstintresset....dvs bara genom en stark, samhällelig sektor'' därför att den ger människorna möjlighet att påverka den enbart i kraft av att de är medborgare. Oberoende av vilka ekonomiska resurser de besitter!''.

Orden är Olof Palmes. I denna privatiseringsiver som råder känns de mer relevanta än någonsin. Den senaste tidens politik har snarare fokuserat på motsatsen. Mer privat, mer avgift, mer försäkringsinslag och mindre skatt (undantaget bensinskatt, den höjdes visst). Bakom termer av valfrihet och fler alternativ i vården påbörjas sakta men säkert nedmonteringen av en gemensamt finansierad vård där alla är välkomna oavsett ekonomiska förutsättningar. Det finns inget egenvärde i privata lösningar. Inte heller är det självklart att det blir mer effektivt, skapar kortare köer eller mer lönsamt.

Nu finns möjlighet till politisk inflytande över organisationen. Även om man kan ha synpunkter på medborgarens reella inflytande över organisationen måste man konstatera att det inte blir mer inflytande av outsourcing och privatklinik. Vidare måste man ta sig en funderare över var lönsamheten ligger i ett dylikt företag. Någonstans måste pengarna komma in. Exempelvis får man lösa det via privata sjukvårdsförsäkringar eller eventuellt genom bidrag till verksamheten. Risken är stor att finansieringen till stor del går via skattsedeln, trots det minskade inflytandet från våra förtroendevalda. Den stora skillnaden riskerar att visa sig i att den som inte har råd får vara utan. Där lönsamheten kommer i främsta rummet hamnar människan i skymundan.

Inga kommentarer: