tisdag, september 04, 2007

Reinfeldts väckarklocka

"Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten."(Reinfeldt: Det sovande folket, 1993)

Så skrev Fredrik Reinfeldt 1993. Från borgerligt håll har det kommit ett flertal förslag som visar på att Fredrik Reinfeldt och hans släptåg är en samling handlingskraftiga personer som inte fruktar att gå från ord till handling. Nedan följer några av förslagen som visar på burgna borgares metod för att väcka svenska folket ur välfärdsslumret.

A-kassan sänks till 70 procent redan efter 100 dagar (200 dagar för människor över 24 år) och 65 procent efter 200 dagar (300 dagar för människor över 24 år).

Utförsäljning av akutsjukhus - privatisera akutsjukvården och tillåt gräddfiler i vården.

Utförsäljning av allmännyttan - det blir färre hyresrätter, vilket särskilt drabbar grupper som inte kan eller inte vill ta lån; ungdomar, pensionärer eller låginkomsttagare..

Sänkt tak i den tillfälliga föräldrapenningen, rehabiliteringspenningen, havandeskapspenningen, närståendepenningen, sjukförsäkringen, smittbärarpenningen, arbetsskadesjukpenningen, dagpenningen enligt det statliga personskadeskyddet och ersättningen från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön.

Högre skatt för arbetslösa, sjuka, och föräldralediga än övriga from 2007.

Sänkt ålderspension för förtidspensionärer genom förändrad antagandeinkomst från 93 till 80 procent.

Listan kan (tyvärr) göras längre. Gemensamt är att den borgerliga väckarklockan slår hårt mot de svagaste grupperna i samhället. De sjuka, de arbetslösa, de bostadslösa, de gamla, de unga som ännu inte riktigt har kommit in på arbetsmarknaden. Dessutom skall de betala högre skatt för en välfärd som alltmer går åt egenfinansiering via avgifter istället för en solidarisk finansiering via skattsedeln. Kombinerat med försämringarna i trygghetssystemen kommer därjämte röster från centerns håll om att begränsa strejkrätten och försämra arbetarnas möjligheter till inflytande på sina arbetsplatser. Till det skall läggas incitament om återhållsamhet i lönebildningen. Mindre trygghet, mindre rättigheter, lägre löner och lägre ersättningar. I Reinfeldts Sverige finns det ingen falsk trygghet, det finns snart ingen trygghet kvar alls.

Inga kommentarer: