torsdag, september 20, 2007

Latin - är det så här det ska vara?

Just nu pågår en presskonferens ute i Språk och Litteratur-centrums foajé. Det meddelas att Latinundervisningen på Lunds Universitet kommer att återuppstå tack vare en donation från en stiftelse.

Är det så här det kommer att vara i framtiden? Högre studier finansieras av icke offentliga intressen och staten låter bildningen klara sig bäst den vill.

Ja, vad ska man säga. Jag finner en oerhörd symbolik i det faktum att detta meddelas samma dag som regeringen kommer med sin budget och därmed sina fortsatta satsningar på ett systemskifte. Ni vet, det där systemskiftet som barkar fort fram emot ett kallare och mera otrevligt Sverige.


UPPDATERING: Nu har nyheten nått massmedia. Sydsvenskans artikel återfinns här.

2 kommentarer:

Daniel sa...

Skall man vara riktigt ärlig började väl de ekonomiska problemen för humanioria redan föregående mandatperiod - eller ännu tidigare. Så har i alla fall jag förstått det.

Men nog är det ändå ett tecken i tiden.

Helen sa...

jo helt klart, och jag vill inte skylla just det här på borgarna, men det blev så tragikomiskt att först gå till jobbet och lyssna på budgetnyheter på radion, sedan se den här presskonferensen med samma tendens som allt det andra...