Dagens opinionsmätning är vid en första anblick en trevlig avslutning på arbetsveckan. Den visar att avståndet mellan blocken återigen växer. Tyvärr riskerar det att leda till att högerregeringen växlar upp takten i systemskiftet. Risken för valförlust 2010 gör att de inte vågar lita på att kunna genomföra de verkliga attackerna 2010-2014 längre. De inser att väljarna redan nu inte gillar den förda politiken. Det blev inte som i Danmark - där socialdemokratin köpte hela den borgerliga agendan, vilken genomdrevs i en såpass långsam takt att ändå ingen riktigt hann reagera.
Kravet på Mona Sahlin står dock fast. Socialdemokratin måste gå till val på en helt annan politik än den borgerliga, utifrån en annan verklighetsbeskrivning än högerns. En politik mot orättvisa och ojämlika strukturer, inte krav på den enskilde att göra sig mer attraktiv på arbetsmarknaden, en politik för bättre kunskap i skolan, inte fler betygssteg, en politik för rättvis och jämlik vård genom mer resurser och ökad arbetsplatsdemokrati, inte en förlegad tro på privata vårdföretags välsignelser. Det får inte bli så som det har blivit tidigare - att varje borgerlig regeringsperiod medför en högervridning av vänstern.
Mona Sahlin måste således leda ett parti som går till jämlikhetsoffensiv, som inte separerar jämställdhet och etnicitet från klass utan ser hur hur dessa förtryck förstärker varandra. Så kan man vinna också storstäderna, för får vi förortens folk mangrant till valurnorna kan Jämtin, Sahlin och Damberg sluta bekymra sig för den övre medelklassens röster.
2 kommentarer:
Tjena, stötte i ett av dina inlägg på ordet "grundlagsprövning". Vad betyder det?
Det visade sig efter en sökning att det inte är jag som har skrivit ordet. Det förekommer i en kommentar till mitt inlägg, "EU vs demokratin 1-0", som skrevs för knapppt ett år sedan. Länk till det kommer här: http://lakejerna.blogspot.com/2007/06/eu-vs-demokratin-1-0.html
Men för att svara på frågan: En grundlagsprövning betyder att jurister i en domstol skall avgöra om lagen/beslutet är förenligt eller strider mot grundlagens principer eller mot konkreta bestämmelser däri. (Det är nog inte så vanligt att använda "grundlagsprövning"; det finns andra begrepp/uttryck som är vanligare.)
Man kan säga att EG-domstolen i fallet Vaxholm prövade den svenska riksdagens bestämmelser mot EG-rätten (EG-grundlagen), som grundas på de fem friheterna, principerna om fri rörlighet för bland annat varor och tjänster.
I Sverige har vi ingen sådan domstolinstans. Däremot kan lågrådet yttra sig om ett förslag till en lag strider mot grundlagen, men riksdagen behöver inte följa lagrådets rekommendation.
Se www.lagradet.se för mer information.
Kamratligen
Daniel
Skicka en kommentar