tisdag, april 22, 2008

ATT SPARKA PÅ DE SVAGASTE

Allas rätt till vård oavsett inkomst, härkomst eller social status. Diskussionen under dagens regionfullmäktige angående en policy för akut och annan omedelbar nödvändig vård till gömda flyktingar blev lång, intensiv och känslofylld. Sverigedemokraterna, med Björn Söder i spetsen, yrkade avslag eftersom förslaget, enligt deras uppfattning, ”innebär bl.a. att Region Skåne uppmanar sin personal att vara delaktig i att gömma utlänningar som befinner sig illegalt i Sverige”. Vidare att de personerna vistas i landet illegalt och då kan jämställas med brottslingar. Tokigheterna fortsätter med resonemang om vårdturism – alla människor kommer förstås att söka sig till Skåne för att få gratis vård – köerna kommer bli längre – vilket underminerar skattemoralen. Man tar sig för pannan när argument om att vi kommer sluta betala skatt på grund av dessa, enligt sverigedemokraterna, enorma kostnader som detta riskerar innebära. Det babblas på om diskriminering av skåningarna och att man borde ordna polishämtning av de gömda flyktningar som ger sig till känna och inte betalar sina skulder till vården.

Det krävs inte ett geni för att konstatera att resonemanget saknar både rim och reson. Resonemanget grundar sig i en mörk människosyn, där det inte finns något utrymme för solidaritet, mänskliga rättigheter eller för den delen, empati med den som är svagast i samhället. Att neka någon akut vård på grund av att de inte kan betala. På grund av att de inte har uppehållstillstånd. Att sätta en prislapp på människans liv. Hur värderas ett mänskligt liv? För mig är det ett obegripligt och människofientligt resonemang. Tack och lov tyckte även en rungande majoritet det. Att alla människor ska ha rätt till akut och annan omedelbar nödvändig vård. Det handlar om liv eller död.

Läs mer här och här.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du verkar bara ha hört ungefär hälften av vad som sades i debatten. Sd sa aldrig att man ville sluta ge vård till illegala invandrare, bara att de ska betala för sin vård. Och kunde de inte betala så skulle de i alla fall vårdas, men sedan bli polisärende (varpå avbetalning och utvisning lämpligen följer).

Vill också poängtera att detta inte handlar om flyktingar - tvärtom har dessa konstaterats INTE ha flyktingskäl.

Anna-Lena sa...

Jag var med under hela debatten. I sessionssalen. Jag hörde allt men eftersom du och jag har olika utgångspunkt tolkar vi givetvis debatten på olika sätt. Detta är mina åsikter och tolkningar av debatten, eftersom det är min blogg. Resonemanget är hämtat både från debatten och från den skriftliga inlaga som har lämnats in i regionstyrelsen från SD.
Rubriken för ärendet var policy för akut och annan omedelbar vård för gömda flyktingar. Jo, efter ett tag handlade det om att alla skulle få vård - bara de kan betala. Poängen är att alla ska få vård - efter behov - inte efter plånbok, härkomst, medborgarskap elelr uppehållstillstånd. Jag är fullt medveten om att det rör sig om människor som inte har flyktingstatus.Annars skulle de inte behöva undanhålla sig avvisning alternativt utvisning.

Anonym sa...

Varför kallar du då gruppen för "flyktingar"?

Anna-Lena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna-Lena sa...

Vanligtvis brukar jag utgå från rubriksättningen av ärendet när jag väljer att kommentera det. Även om de inte har flyktingstatus enligt utlänningslagen är den vedertagna definitionen, vilken ofta används i det offentliga rummet, just gömda flyktingar. För mig är det iofs irrelevant vilken etikett man väljer att sätta på en människa, eftersom alla människor är lika mycket värda för mig och bör ha samma rättigheter oavsett vad personer från olika håll väljer att ge dem för benämning.

Anonym sa...

Personligen tycker jag det är tveksamt att låta flyktingbegreppet bli urvattnat pga "alla människors lika värde".

Börjar vi kalla folk flyktingar godtyckligt till höger och vänster så är inte längre begreppet liktydigt med folk som faktiskt flyr på goda grunder för sina liv. Det är att göra dessa stackars människor en björntjänst.

Men det förvånar mig inte att man sätter den egna politiska agendan före flyktingar, genom att missbruka begreppet för att lägga större emotionellt värde i den egna ståndpunkten (i denna fråga kring vård av illegala invandrare).

Daniel sa...

Det är en intellektuell kullerbytta av rang att påstå att vård för utsatta människor, oavsett deras formella status, innebär en björntjänst för andra utsatta människor oavsett dessas formella status.

Region Skånes beslut i denna sak stavas medmänsklighet och är väl ett av få bra beslut som den borgerliga majoriteten har varit med om att fatta.

Anonym sa...

Daniel, läs om. Det är begreppsmissbruket som jag menar är en björntjänst för riktiga flyktingar.

Vad gäller vården som sådan så är det givetvis direkt diskriminerande att skåningar ska betala för sig, medan illegala invandrares vård helt finansieras av... just det, skåningarna.