tisdag, april 29, 2008

En förening med framtiden för sig

I helgen hade föreningen socialdemokratiska EU-kritiker årsmöte. Bland annat valdes en ny styrelse. Till ordförande valdes EU-parlamentarikern Anna Hedh som alltså efterträder den från partiet avhoppade Sören Wibe.

Jag är glad över att föreningen har valt en relativt ung ordförande, som dessutom är kvinna. Det sänder en stark signal om att ideologisk och praktisk EU-kritik inte i huvudsak är till för gamla gubbar, utan för unga människor. För det är vi som kommer att få ta konsekvenserna av partiets naiva och slapphänta politik.

Till ny vice ordförande valdes Tony Johansson från Lund. Han är också ung men har likväl en gedigen erfarenhet; bland annat deltog han i ledningen för ett socialdemokratiskt nej till EMU. Numera doktorerar han i ekonomisk historia vid Lunds universitet och skriver dessutom förträffliga krönikor i Skånska Dagbladet.

Ytterligare namn i förnyelsens tecken är Jens Ohlsson och Johanna Falk. Jens Ohlsson kommer från Malmö och har varit ordförande för SSU-Skåne. Johanna Falk bor i Stockholm och har tidigare varit ledamot i s-studenters förbundsstyrelse. Bägge utgör ett stort tillskott till socialdemokratiska EU-kritiker. Det kan för övrigt också du göra. Anmäl dig på hemsidan redan idag. 150 kronor kostar ett års medlemskap för förvärvsarbetande - 75 kronor för alla andra.

10 kommentarer:

Anton Andersson sa...

Funderade för en kort stund på att bli medlem. Tycker dock att de nationalisitiska vindar som denna rörelse grundar sin argumentation och sin retorik på är lite trista. Som om det var nationalstaten sverige vi ville försvara och inte socialismen.
Hoppas att vi kan föra en konstruktiv Eu kritik som kritiserar att det är en union som har en närmast diktatorisk författning utan att hämfalla åt billig nationalism. Kanske kan men med denna ståndpunkt ändå bli medlemi nätverket?

Daniel sa...

Hej, Anton!

Det var mycket på en gång!

Jag kan hålla med om att socialdemokratiska EU-kritikers image inte är den bästa. Men det beror på åsikter och värderingar som andra har pådyvlat oss. Är man kritisk till EU förvanskas detta ofta till nationalism. Dels med den retoriska frågan "Vill du inte ha något internationellt samarbete" och dels med påståendet "Du tycker alltså att Sverige i alla lägen är bäst".

Ärligt talat tror jag inte att någon enda person förväxlar socialdemokratisk EU-kritik med den smörja som hörs från extremhögern. Däremot är jag inte så säker på att skiljelinjen mellan socialdemokratisk EU-entusiasm och borgerlig dito ippfattas som lika glasklar.

Så, Anton, hjärtligt välkommen till socialdemokratiska EU-kritiker, en förening med mycket litet över för vare sig Sverige- eller EU-nationalism.

Anton Andersson sa...

Hej

De åsikter jag ger uttryck för är inte vad andra sagt om er utan från citat från hemsidan i andan - kom inte och rör vårt fina sverige. Förstår att en internationalism är betydligt svårare att kommunicera men kanske borde man ändå försöka.

Ska vid tillfälle begära medlemskap och driva denna linje.

Daniel sa...

Du är fortfarande hjärtligt välkommen in i föreningen. Du behövs där.

Samtidigt vill jag gärna be om konkreta exempel på dessa citat.

Kamratligen
Daniel

Anton Andersson sa...

"- EU tar sig alltmer formen av en stat. Detta sker utan någon större debatt och det är en utveckling som aldrig godkänts av svenska folket. På alltfler områden inskränks Sveriges självbestämmande. Till och med strejkrätten ifrågasätts, säger Anna Hedh.

- Den mest angelägna uppgiften just nu är att stoppa ratificeringen av Lissabonfördraget, säger Anna Hedh. Främst måste vi få garantier för vår svenska arbetsmarknadsmodell. Fördraget överför ännu mera makt till EU-institutioner och slår fast att EU-lag gäller före svenska lagar."


Det svenska folket, det svenska själbestämmandet och den svenska arbetsmarknaden och svenska lagar. Tycker du inte det luktar lite protektionism? jag tilltalas inte av en sådan retorik.

Daniel sa...

Det är ett faktum att Sverige har kanske världens bästa villkor för facket, och det är INTE nationalism att vilja hävda de villkoren. Däremot är det vänsterpolitik.

Så länge EU är den borgerliga odemokratiska institution den är idag, med en kommission och författningsdomstol, så länge tycker jag att Sverige, Danmark eller vilket annat land som helst skall ha rätt att hävda lagar och förordningar som ur ett vänsterperspektiv är rätt tilltalande. Det är att lura sig själv att tro att om man går med på en försämring i Sverige vad gäller villkoren på arbetsmarknaden så kan den bli bättre i andra länder.

Kort sagt: Så länge vi socialdemokrater tycker att svenska (och, eftersom vi har haft makten, därmed mer eller mindre socialdemokratiska) regler ur ett ideologiskt perspektiv, så länge måste vi väl kunna försvara dem?

Anton Andersson sa...

Klart vi ska försvara de socialdemokratiska principerna och arbetsmarknadslagarna. Men inte just för att de är svenska. Det finns en viss skillnad där tycker jagoch den skillnaden lyckas inte EU-kritikerna upprätthålla.

Daniel sa...

Dina första meningar ansluter jag mig till. De är självklara.

"Svenska folket" och "svenska modellen" och det sätt de används på är inget som är unikt för socialdemokratiska EU-kritiker. Såväl Mona Sahlin som Tomas Östros talar om detta. Göran Persson gjorde det också. Det gör det inte mindre dåligt, men är ändå en viktig iakttagelse. Socialdemokratiska EU-kritiker utmärker sig inte i denna sak.

Men naturligtvis kan man kräva av dem att föregå med gott exempel...

Anton Andersson sa...

Du har helt klart en poäng.
Min önskan var nog just det. Ett gott exempel.

Anton Andersson sa...

Trots vissa meningsskiljaktligheter angående taktik retorik mm hoppas jag dock vi kan enas om grunden.
En ny socialistisk konstitution för europa som ställer människovärde och inte markndasvärde i första rummet. Har jag inte rätt i detta i all fall?