söndag, juni 03, 2007

Hetsjakt på arbetarrörelsen?

Jag kanske är för konspiratoriskt lagd men jag tycker mig se en begynnande hetsjakt på arbetarrörelsen i media. För någon dag sen hade Aftonbladet en upprörd artikel om en facklig klubbordförande som internt kallat icke fackanslutna medarbetare på arbetsplatsen för parasiter och glidare. Detta påstods vara otroligt kränkande. Klubbordföranden tyckte dessutom att de som inte var med i facket inte heller skulle få del av den lokala lönehöjning som fackklubben förhandlat fram, i detta fall någon hundralapp i månaden. Att han förespråkade sämre villkor för icke fackanslutna verkade även det uppröra Aftonbladet stort.

Enligt Svenska Akademiens ordbok är en parasit i bildlig mening någon som lever på någon annans bekostnad, drager fördel av eller ut­nyttjar resultatet av andras arbete, snyltar. Vad ska man annars kalla personerna som tjänar på något men inte själva bidrar? Alla, fackansluten eller inte, får idag den lokala höjningen på någon hundralapp i månaden. De som är fackanslutna måste däremot med den borgerliga regeringens politik betala betydligt mer än denna summa i fack- och a-kasseavgift. De enda som egentligen tjänar på det arbete som de fackanslutna betalar för är alltså de som inte själva är med och bidrar. Jag har visserligen inte läst mer än grundkursen i Nationalekonomi men även inom detta borgerliga favoritämne ser man ett problem med "free riders". Var tusan kommer då denna upprördhet ifrån, jag kan inte undgå att tänka att man här egentligen bara såg en möjlighet att sparka på fackföreningsrörelsen.
I senaste numret av Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra gör man också en stor sak av att varannan ledamot i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse även har förtroendeuppdrag inom arbetarrörelsen trots att en tredjedel av medlemmarna röstar borgerligt. Detta ses av en del som ett stort problem hos en politiskt obunden förening. Problemet är enligt mig inte att många inom arbetarrörelsen engagerar sig i Hyresgästföreningen, trots allt så röstar 44,6 % av medlemmarna på (s) och 9,3 % på (v) dvs. totalt 53,9 % röstar rött. Problemet är väl snarare att så få borgare engagerar sig för hyresrätten. Och vad är alternativet, ska socialdemokrater som vill engagera sig i Hyresgästföreningen nekas detta med hänvisning till den politiska obundenheten?

Inga kommentarer: