torsdag, juni 28, 2007

Borgare utan skam

Jag blir så jäkla förbannnad varje gång jag tänker på borgarnas ekonomiska politik. De säger alltid en sak men gör en annan. Ta pigavdraget som exempel, eller subvention för hushållsnära tjänster som de vill kalla det. Enligt borgarna ska detta stimulera skapandet av fler jobb (låglönejobb såklart precis som de vill ha det) genom att det påstås bli enklare och billigare att anställa pigor och drängar. Detta är ju rena lögnerna, det blir inte enklare på långa vägar och det blir absolut inte så billigt att vanligt folk har råd med det.
Varje vuxen i hushållet får med det nya systemet rätt till 50 000 kr i subvention av staten, alltså 100 000 kr om man lever i en parrelation. 100 000 kr kan låta mycket, men för dessa 100 000 har du i praktiken inte råd att ha någon anställd på halvtid någon längre tid innan pengarna är slut. Dessutom måste du ligga ute med pengarna i ett år innan du får skattereduktionen så det är knappast några nya grupper som nu kommer få möjlighet att anlita en piga. Som om detta inte vore nog så är denna "förenkling" löjligt krånglig. För att veta vad som är godkända avdrag måste man lusläsa reglerna extremt noggrant. Exempelvis så subventioneras det att anlita någon att klippa häcken i trädgården, men om samma person samtidigt beskär buskarna är det helt plötsligt inte godkänt. På samma sätt subventioneras det att anställa någon att laga mat hemma i ditt kök, men att däremot beställa hem maten med catering är inte tillåtet. Staten betalar alltså offantliga summor för att redan rika människor ska kunna anställa någon vitt i nån vecka och krånglar dessutom till det med ett extremt krånligt regelsystem. De pengarna hade kunnat användas mycket bättre någon annanstans, som det är nu kunde man lika gärna ha eldat upp dem.
Borgarna i Lund har inte bättre ekonomiskt vett de heller. När de tog över kommunen efter valet hade Lund inga skulder över huvud taget. Redan efter ett halvår har borgarna dragit på sig mångmiljonskulder. Pengarna har gått till att sänka skatten, så varje Lundabo kan nu glädja sig åt någon krona mer i plånboken i slutet på varje månad, inte mer. Borgarna är dessutom så oärliga att de istället för att budgetera pengar till en absolut nödvändig ombyggnad av Högevallsbadet (där det billigaste renoveringsalternativet kostar 60 miljoner kr) så lägger de ingenting alls i budgeten och lånar istället pengarna senare. Jag blir så förbannad...
Sen ska jag inte ens börja tala om borgarnas utförsäljning av de statliga bolag, en utförsäljning som är så dåligt konsekvensutredd att riksrevisionen kallat den grundlagsstridig. Läs mer om detta på Morgan Johanssons blogg istället!

Inga kommentarer: