onsdag, februari 28, 2007

Sociologi som mp3

Har ägnat några nätter åt att lyssna på sociologi i mp3-format. Tänkte dela med mig av några länkar.

Tom Klassen, en sociologiprofessor i Kanada har lagt ut en introduktion till sociologi i elva delar på Internet [här]. Vettig för den som inte har läst sociologi, eller för den som känner ett starkt behov av att fräscha upp kunskaperna i det mest grundläggande.

Mer intressant var en intervju med Rickard Sennett [här] - det gäller att passa på att ladda hem, för den ligger bara uppe i fyra veckor. Intervjun är en två timmar lång översikt över hans sociologi. Sennett intresserar sig överlag för hur samhället påverkar människans kultur och intervjun behandlar både hans tidiga 70-talsverk med en kapitalism baserad på hyfsat trygga anställningar till dagens mer flexibla, eller osäkra, samhälle.

Viviana Zelizer intervjuades av EconTalk [här] med anledning av hennes boksläpp The Purchase of Intimacy. Det var en ganska spännande intervju som mest kretsar kring kopplingen mellan pengar och mänskliga relationer. Riktigt rolig blir intervjun när hennes teorier ställs emot mer klassiskt nationalekonomiska sådana.

Jag lär återkomma i ämnet.

Inga kommentarer: