tisdag, februari 20, 2007

"Bra gjort, Reinfeldt och Larsson" eller "Sänk inte skatten på alkohol!" eller "Handsken är kastad"

Äras den som äras bör. Idag tänkte jag därför passa på att berömma statsminister Fredrik Reinfeldt (m) samt folkhälso- och äldreminister Maria Larsson (kd). Anledningen till det är deras bestämda nej till det moderata förslaget om sänkt skatt på vin och öl. Moderaterna i skatteutskottet ville som bekant ha sänkt öl- och vinskatt men höjd spritskatt för att minska den privata importen av alkohol. Syftet var att minska den privata alkoholinförseln. Men denna tankes eventuella välvillighet förtas av dess definitiva dumhet - av flera skäl.

För det första: sänks priset på alkohol ökar totalkonsumtionen. Och ökar totalkonsumtionen ökar också alkoholskadorna. Detta är välkänt.

För det andra: höjd skatt på sprit kommer att göra det mer lönsamt att bränna hemma med alla risker det innebär (träsprit etc). Dessutom kommer de höjda spritpriserna leda till att människor importerar starksprit istället för vin och öl. Och då är ju egentligen ingenting vunnet.

För det tredje: förslaget sänder fel signaler. En folkhälso- och socialpolitik värd namnet gör inte det enklare och billigare att få tag på hälsovådliga produkter.

Det måste emellertid erkännas att privatimporten utgör ett allvarligt hot mot både den begränsad tillgänglighet (Systembolaget) och de höga priser (genom höga alkoholskatter) som utgör grunden i den svenska, restriktiva alkoholpolitiken. För att lösa ett problem krävs i allmänhet att man finner och löser dess orsak. Orsaken i detta fallet är EU. Sedan vi gick med i EU har alkoholimporten och -konsumtionen ökat kraftigt. Anledningen är principen om varors (alkoholens) fria rörlighet som förhindrar stränga införselkvoter. Denna frihet anses alltså större och viktigare än friheten och möjligheten att genom en restriktiv alkoholpolitik förhindra de trafikolyckor, våldtäkter och familjetragedier som följer i alkoholens spår. Tämligen osympatiskt, eller hur?

Men det duger inte att bara kritisera. Jag vill alltså att mina partiföreträdare agerar som socialdemokrater och kräver förändringar i EU:s fördrag så att alkohol och tobak inte längre betraktas som vilka varor som helst. Jag vill att rätten till alkoholmonopol en gång för alla säkras och att det blir fritt fram för strängare införselkvoter. Och jag vill, medan vi ändå är igång, att partiet kräver att samtliga EU-länder höjer skatten på alkohol till svensk nivå (eller gärna något högre)! Handsken är således härmed kastad, Åsa Westlund, Jan Andersson och alla ni andra!

Fotnot: Jan Andersson och Åsa Westlund är socialdemokratiska ledamöter i EU-parlamentet.

Inga kommentarer: