onsdag, februari 21, 2007

"De gör det inte lätt att vara för EU"

Ovanstående rubrik är tagen från Jonas Morians blogg, där han skriver kritiskt om EU-parlamentet som vill satsa pengar på reklam för vinets hälsobefrämjande egenskaper. Hur tänker de där nere i Bryssel egentligen? Man kunde ju sätta morgonkaffet i vrångstrupen för mindre, om man säger så. För särskilt bra för hälsan är alkohol inte - och det vet nog de flesta. Men låt oss för säkerhets skull gå igenom det hela systematiskt:

Bra saker med alkohol: Inga (?) (1).

Dåliga saker med alkohol: alkoholism; balansstörningar; bukspottskörtelinflammation; cancer i munhålan, svalget, struphuvudet, matstrupen och möjligen också i magsäcker, lever, tjocktarm, ändtarm, bröst och äggstockar; demens; depression; fosterskador; gikt; hjärtsvikt; höjt blodtryck; impotens; leverinflammation och på sikt skrumplever; minnesstörningar; nedsatt fertilitet; rattfyllor; relationsproblem; rubbad hjärtrytm; självmord; slagsmål; social utslagning; tandlossning; våldtäkter; ångest; övervikt (2).

Så visst, det är inte lätt att vara för EU - huvudet på spiken, där! Sån tur för mig att jag slipper dras med den svårigheten...

(1) Det har i olika studier framkommit att alkohol har en gynnsam effekt på blodfetterna, vilket skulle leda till mindre dödlighet i hjärtkärlsjukdomar. Men åtskilliga studier visar på motsatsen, och i september ifjol skrev Sven Andréasson, docent och avdelningschef vid Statens folkhälsoinstitut, klokt i Läkartidningen om bristerna i de studier som visat en positiv effekt av måttlig alkoholkonsumtion.

(2) 1 gram alkohol innehåller 70 % mer kilokalorier än 1 gram kolhydrater. Se livsmedelsverkets hemsida.

Inga kommentarer: