Det är ingen hemlighet att jag har en kritisk inställning till Mona Sahlins profil i skol- och arbetsmarknadsfrågor. Jag tycker att partiet har utvecklats i en borgerlig riktning, och jag tror att det på sikt kommer att få allvarliga konsekvenser, både för samhället i stort och för partiet. Det sistnämnda för att människor måste kunna veta att valet mellan höger och vänster är reellt.
Därför är dagens besked från Sahlin om FRA-lagen mycket välkommet: Om vi vinner valet 2010 så river vi upp och förändrar lagen för att stärka integritetsskyddet och begränsa FRA:s avlyssningsmandat. Ett totalt avskaffande vore bättre men en rejäl omarbetning ett steg i definitivt rätt riktning. Det visar på en önskan att markera avstånd från den borgerliga politiken till förmån för en radikalare agenda.
Länge har liberalerna haft tolkningsföreträde vad gäller begreppen personlig frihet och integritet. Det är mycket bra att Sahlin nu återtar dessa från vänster. Socialism såsom socialdemokratin beskriver den har faktiskt alltid handlat om att tillförsäkra enskilda människor ett stort mått av personlig frihet och integritet. Vi var ju de första att kräva politiska fri- och rättigheter för alla. Och vi, socialdemokrater och fackföreningsaktiva, har hört till dem som hårdast förföljts i diktaturer – man har vetat att vår gren av arbetarrörelsen har utgjort ett stort hot mot ofriheten.
Mönstret med FRA-lagen går igen i fråga om könsneutrala äktenskap. Hade socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet haft majoritet hade vi snart haft en jämlik äktenskapslagstiftning och större personlig frihet. Det är till stor del Sahlins förtjänst.
Med detta sagt vill jag samtidigt understryka att kampen för personlig frihet aldrig får förväxlas med en tävlan om att bli den bästa liberalen. För - återigen - frihet kan och bör vara ett vänsterns signum. Det är egentligen ganska naturligt.
6 kommentarer:
Sahlin far med osanning. Lagen kommer inte att rivas upp.
Jag stöder mig på det faktum att Sahlin var frånvarande vid FRA-omröstningen.
Hade Sahlin menat något med sina ord, så hade hon gått till sitt JOBB på riksdagen och röstat enligt partilinjen.
Men se, det gjorde hon inte. Hon uteblev.
Mona Sahlin var tydlig med att hon inte har för avsikt att avskaffa lagen. Det har jag också skrivit i blogginlägget. Hon har således inte ljugit, och jag har inte lurats.
Nu fungerar det så i riksdagen att det finns ett kvittningssystem för att se till att den politiska majoriteten, vänster eller höger, inte ska falla av en slump. När några borgerliga ledamöter uteblir kvittas de mot lika många socialdemokrater, som då inte röstar i den voteringen och vice versa. Man kan tycka vad man vill om det systemet - personligen tycker jag att det är rimligt.
Tack för förtydligandet.
Jo, jag har hört om kvittningssystemet. Det är möjligt att det funkar på det viset i politiken.
Men i så fall måste ju omröstningarna i princip vara uppgjorda och resultatet känt i förväg.
Vad är poängen med att rösta alls i ett system som är så toppstyrt?
Som vi sett nyligen (Federley/Johansson/Sigfrid) så spelar ju röstningen ingen roll ens på riksdagsmannanivå.
Hur obetydlig är då inte en enda försumbar väljare?
I min värld går det till så här: om jag uteblir från jobbet så blir det ingen lön och därmed ingen mat på bordet för familjen.
Jag kan följaktligen inte rösta 2010, utan kommer att se till att jag befinner mig på jobbet den dagen.
Kvittningssystemet är ganska demokratiskt. Det ser ju till att valutslaget respekteras, att den majoritet som väljarna tillsatte säkras. Att vara riksdagsledamot är en mycket större uppgift än att bara trycka på ja- eller nejknappen vid voteringarna. Många gånger är ledamöter ute på besök, resor eller uppdrag in- eller utrikes. Det vore omöjligt utan kvittningssystemet.
Federley och Johansson valde att närvara i riksdagen. De kunde ha röstat nej. Deras ja har ingenting med kvittningssystemet att göra, bara bristande civilkurage. Omröstningars utfall beror till syvende och sist alltid på hur de närvarande ledamöterna tyckte till.
Därför tycker jag att du skall rösta 2010 - och gärna på något av de partier som röstade nej till FRA-lagen. Kanske blir även 2010 jämt, och kanske är ett par s-ledamöter sjuka den dagen vi skall riva upp lagen. Då kommer kanske också du att tycka att kvittningssystemet är helt OK.
Med vänliga hälsningar
Daniel
Visst är Sahlins besked ett mkt välkommet besked, men samtidigt så finns det en risk att s-förslaget blir lika kass som det gamla s-förslaget. Svalnar frågan och blir "oviktig" igen så finns ju den risken... helt klart.
//Catti
Ja, absolut. Sahlin måste självklart svara upp mot de förväntningar hon har väckt. Jag antar att det blir din, min och andra engagerades uppgift.
Skicka en kommentar