torsdag, juni 19, 2008

Så tycker s-studenter!

Det socialdemokratiska studentförbundet höll kongress i Stockholm i helgen. Det resulterade i bland annat två följande mycket bra uttalanden. Först ett till försvar för arbetsrätten:

"EG-domstolens domar i de så kallade Laval- och Rüffertmålen är allvarliga. Utslagen innebär att europeiska fackföreningars rätt och möjligheter att företräda sina medlemmar inskränks. Endast under vissa omständigheter får de vidta åtgärder för att tvinga fram kollektivavtal med utländska företag som har avtal i sina hemländer. Därmed öppnas dörren för lönedumpning. Domarna utgör ett hot mot kollektivavtalsmodeller som upprätthålls av arbetsmarknadens parter.
Socialdemokratiska studentförbundet ser mycket allvarligt på det uppkomna läget. För att säkra fackföreningarnas möjlighet att ta strid mot lönedumpning krävs ansträngningar. Till exempel kan svensk lagstiftning och EU:s utstationeringsdirektiv behöva justeras. Det är emellertid inte säkert om dessa åtgärder är tillräckliga.
I november ska riksdagen fatta beslut om Lissabonfördraget. Socialdemokratiska studentförbundet ställer sig positivt till fördraget. Det behövs ett nytt fördrag. Men med hänsyn till den ovisshet som råder kring konflikträtten kan, förutom ovan nämnda åtgärder, även garantier i själva fördraget komma att krävas. Kollektivavtalen och rätten till stridsåtgärder måste skyddas.
Socialdemokratiska studentförbundet anser att frågan om kollektivavtalets ställning och strejkrätten skall vara till fullo utredd och garanterad innan Lissabonfördraget ratificeras av den svenska riksdagen."

Kommentar: Personligen är jag inte särskilt förtjust i Lissabonfördraget. Jag anser 1) med stöd av såväl EU-kommissionen som oberoende juridisk expertis (se tidigare inlägg) att det i nuvarande form inte säkrar arbetsrätten och 2) att det banar vägen för en borgerlig Europastat. Men jag är otroligt glad för att studentförbundet stödde det egentligen ganska självklara kravet på en garanterad arbetsrätt!
Det andra uttalandet handlade om FRA-lagen. Nu har den genant nog för Sveriges alla liberaler (vi socialister grät förvisso inte i talarstolen - vi röstade emot istället) antagits. Men argumenten mot håller och därför lägger jag ut texten:

"Den 18 juni röstar riksdagen om en lag som ger Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att kontrollera all kabelbunden kommunikation som passerar Sveriges gränser. I praktiken innebär detta att FRA tillåts kontrollera varje enskild medborgares mailkommunikation, sms och telefonsamtal utan vare sig domstolsbeslut eller brottsmisstanke.
Utgångspunkten i ett rättssäkert samhälle är att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Blir lagen verklighet kommer alla istället betraktas som skyldiga tills motsatsen bevisats. I första hand blir vi presumtiva brottslingar, i andra hand medborgare med rättigheter.
I en demokrati ska inte staten kunna kontrollera varifrån media får sin information. Om lagen träder i kraft kommer FRA att kunna kontrollera vem som talat med vilken journalist och vad som sagts. Käll- och meddelarskyddet hotas.
Socialdemokratiska studentförbundet anser att FRA-lagen strider mot principen om ett samhälle som sätter rättssäkerhet och yttrandefrihet i främsta rummet. Vi vill se ett Sverige där ingen ges obegränsade befogenheter att kontrollera kabelbunden kommunikation, ett Sverige utan FRA-lag."

2 kommentarer:

hogrelius sa...

Ni lurar inte hela Svenska folket!

Den manöver som regeringen nu slog in på vad gäller FRA-affären lurar åtminstone inte mig.
FRA kanske tom. har sin stordator igång redan? Vem och hur gick det till när de fick pengar till denna investering??Hur mycket och när?
Frågor som är ytterst viktiga att få reda på eftersom sossarna sprider dimridåer. Det bör redan under deras regering beviljats pengar till FRA?

Jag upprepar en gång till och uppmanar andra till att börja tänka efter :"vad är det för samhälle vi vill ha"?

Vill vi verkligen ha ett kontrollsamhälle där staten kan kolla allt vad vi gör i våra liv.Det räcker nu!

Jag trodde verkligen inte att en borgeligt liberal regering skulle utsätta oss för denna förbannelse.
Att socialdemokratin vill ha ett kontrollsamhälle liksom övrig vänster, detta vet varenda tänkande människa eftersom det ligger i socialismens innersta väsen. Ska vi verkligen ha ett samhälle liksom DDR:s STASI?
Ska borgeliga partier som talar om individens frihet genomföra Europas värsta kontrollsamhälle? Något är sjukt och unket i denna affär , de döljer något för oss!



Ikväll röstade de borgeliga igenom det ruttna förslaget. Birgitta Olsson från FP var den enda som la ner sin röst.
Idag skrevs det historia med andra ord.Sverige avskaffade yttrandefriheten och meddelarfriheten per trådbunden uppkoppling.
Men som sagt var , om man vill avslöja något så får man ta andra kontakter. Terrorister och andra brottslingar har sedan länge insett att det inte går att använda sig av mail om man inte krypterar dem ordentligt. Statsapparaten slösar bort sina pengar i onödan med att bygga upp denna kontrollmaskin. Dessutom har det här redan givit Sverige vanrykte i världen,vi blir jämförda med olika diktaturstater med all rätt!
Vem och vilket IT-bolag vill satsa på Sverige nu?
SÄPO registrerade mig när jag skrev vanliga insändare i våra dagstidningar.Hemligt står det på dessa avsnitt i min akt vilken ni kan se här på min blogg i tidigare skrivningar. Hur blir det inte nu när olika mail fastnar och läses av någon klantig tjänsteman som lägger in dessa i en speciall folder.
Sedan när man har fått in några oskyldiga mail till i denna folder då får inte folk ett tu tre de jobb som de söker!

Nu har nog också myndigheterna lärt sig att inte göra och säga som de gjorde till mig på sin tid:"du borde ha fått det här jobbet men jag får inte anställa dig men jag vet inte varför"!

I och med det här så vidhåller jag vad jag sa tidigare, jag kommer ej att någonsin mer kunna rösta på något av de partier som står bakom denna nya äckliga lag!

Daniel sa...

Varenda verklighetsförankrad människa vet att socialdemokraterna och vänsterpartiet röstade mot FRA-lagen. Vänsterpartiet har såvitt jag vet alltid varit emot att myndigheter utan brottsmisstanke skall få spionera på folk.

Så du lurar nog dig själv angående "socialismens innersta väsen".