tisdag, oktober 09, 2007

De gröna liberalerna

Alla större partier i svensk politik har minst en inre konfliktlinje av vikt. För vänstpartiets och socialdemokraternas del är det en tydlig vänster-höger dito. Hos kristdemokraterna, moderaterna och centerpartiet är det (ny-)liberalism mot socialkonservatism. I folkpartiet går skillnaden mellan social- och batongliberaler.

Miljöpartiet är inget undantag. Tvärtemot egna storvulna ordvändingar om frihet från ideologierna sprungna ur industrialismen (socialism, konservatism och liberalism) går det hos de gröna en tydliga spricka just mellan höger och vänster [1]. Det märks när de diskuterar arbetsrätt, privatägda skolor och vårdcentraler, generell välfärd eller grundtrygghet och statligt ägandes vara eller icke vara. Och det märks när de pratar regeringsalternativ, såväl i kommuner och landsting som på nationell nivå.

Det finns alltså en tydligt liberal ådra hos en del miljöpartister i synen på frihet, individualism och ekonomisk politik. Peter Eriksson är en av dessa. Redan före valet gick han ut och propagerade för en trepartiregering bestående av socialdemokraterna, folkpartiet och miljöpartiet.

Idag är det dags igen. Nu tycker Peter Eriksson att vänsterpartiet inte ska få vara med och samarbeta med socialdemokraterna och miljöpartiet. Motiveringen är att vänstern är "bakåtsträvande och gammalmodig".

Men stödet bland socialdemokrater är betydligt större för ett s+v-samarbete än för en s-mp-samverkan. De flesta sossar har inga större problem med (v). Däremot har vi mycket svårt för liberal politik, oavsett av vem den framförs. Det borde Peter Eriksson tänka på!

---

[1] Det lätt komiska i detta sammanhang är att hur mycket miljöpartisterna än påstår att de är förmedlare av en "ny" ideologi så ljuger de. Och tror de på vad de säger har de lurat sig själva. Ernst Haeckel som var tysk biolog och läkare (m.m.) och verkade på 1800-talet kan nämligen med rätta räknas som den första ekologisten.

Uppdatering: Peter Eriksson får svar på tal av Lars Ohly.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Känner du någon miljöpartist som benämner sig som ekologist? Jag känner ingen...

//AA - MP

Daniel sa...

Faktum är att jag gör det. Liksom jag känner mp-are som benämner just som gröna liberaler. Därav rubriksättningen.

Och även om man inte kallar sig ekologist kan man ha åsikter som väl ryms i den ideologin. Det viktiga är ju inte vad man påstår man är, utan vad man tycker.

Hanna sa...

Håller helt med dig i det du skriver! Om det ska bli en koalitionsregering någon gång är det s och v som gäller. Det viktiga är vad man gör - röstar man för friskolor är man inte vänster.

Daniel sa...

Jag kan nu tänka mig en s-v-mp-regering, bland annat därför att de liberala inslagen hos miljöpartiet inte kommer att kunna uttryckas på samma sätt som om de ingår i endast ett parlamentariskt samarbete. För de kan ju då inte hota med att rösta med borgarna.

Och det skall sägas igen: gärna grön politik och tillväxtkritik, men utan blåa inslag. "Min gröna dröm är röd", som Hela Henschen sa.

Jag tror att (v) tjänar politiskt, men kanske inte väljarmässigt, på regeringssamverkan.