söndag, oktober 14, 2007

Man ska (tydligen) ha husvagn

Egentligen talar reportagen (i SvD och DN) för sig själva. Sverige år 2007 är på många sätt förvillande likt Sverige år 1907. För hundra år sedan utnyttjades infödda svenskar på det vis som beskrivs i artiklarna. Nu när arbetarrörelsen sedan länge har satt P för den utsugningen blir det istället utländsk arbetskraft som förnedras. Det är oanständigt, motbjudande och rentav äckligt.

De usla boendeförhållandena för dessa arbetare demonstrerar med all önskvärd tydlighet två ting:
1) kapitalisternas människosyn
2) att vi inom vänstern har ett mycket tydligt ansvar. Vi måste ta strid för allas rätt till ett bra arbete och ett värdigt boende. Dels för att uppenbarligen gör ingen annan det, och dels för att om inte är vi kollektivt bara en liten lort.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej - alla verkar missa varför gästarbetaren kommer hit - för att tjäna pengar. Bor gör han i Polen. Det är dyrt att bo bra i Stockholm. Om han accepterar att bo kass några månader så kan han komma hem med 2-3 gånger så mycket pengar kvar. Då kan han vara här halva tiden och ändå tjäna mer.

Sedan så kan ju vi som bor här tycka att det är skandal hur mycket vi vill.

Daniel sa...

Det är ju ett mycket populärt och ganska cyniskt argument bland högervridna. Att utlänningarna skall vara glada och nöjda för att de överhuvudtaget får komma till Sverige. Jag är nu inte av den åsikten. Jag tycker att alla människor alltid har rätt till en dräglig standard. Det har dessutom företagen råd med.

Anonym sa...

Jag tror du läser mitt inlägg lite fel. Visst - man skall ha rätt till dräglig standard. Frågan är dock om man har rätt att själv välja bort dräglig standard - får man komma till Sverige - jobba - och VÄLJA att temporärt ha minimala boendekostnader?

Daniel sa...

Jo, men det förutsätter naturligtvis att lägstanivån är rimlig. En möglig husvagn är det inte. Faktum är ju att många av de granskade "bostäderna" är direkt hälsofarliga. Sådant boende skall vi inte ha i Sverige, inte för någon.

Jag tycker dessutom att en sådan "frihetsdiskussion" blir ganska konstig. Skall vi slåss för att människor skall få välja att byta ned sig eller skall vi slåss för att alla skall ha råd med ett bra boende?

PS Boendediskussionen måste naturligtvis dessutom ses mot bakgrund av de ganska många exemplen där utländsk arbetskraft fått avsevärt mycket mindre betalt än sina svenska kollegor, något som också är helt förkastligt.

Anonym sa...

"Vi måste ta strid för allas rätt till ett bra arbete och ett värdigt boende."
- Kors, hur kom ni på det? Hemma i byn jagar o fiskar vi hellre. Men on ni räknar jaktofiske som arbete så får ni väl slåss då!

Daniel sa...

Ditt inlägg är svårbegripligt, "gubben". Jag tolkar det som att du inte uppfattat den möjligtvis något subtila självkritik jag i mitt inlägg riktar mot vänstern. Låt mig därför förtydliga den:

Vi i arbetarrörelsen har inte tillräckligt (och ofta inte alls) värnat dem från andra länder som arbetar i Sverige. Det är pinsamt och leder tyvärr till sådant här.