tisdag, januari 13, 2009

Samma unkna rasism här som där

Israels systematiska övergrepp på det palestinska folket upprör. I två veckor har statsterrorn mot Gaza pågått och ännu syns inget slut på eländet. Nu måste politiska och ekonomiska sanktioner till. Israel har alltför många gånger kommit undan den prislapp som måste följa brott mot folkrätten. Det är i högsta grad ovärdigt "Mellanösterns enda demokrati" att bete sig så som Israel gör. Ovärdigt är också omvärldens bleka svar på attackerna. 900 palestinier är döda. Många av dem är barn. Det går knappast längre att blunda för rasismen i det.

Men medan protester mot Israels attacker och mot landets regering är en sak är hot och attacker mot judar, synagoger och judiska begravningsplatser annan. Det finns ingen ursäkt för det. Frustrationen över våldet mot Gaza kan aldrig tillåts ta sig uttryck i rasistiska övergrepp mot vanliga civila.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Just därför skall vi hälpa invandrarna där de bor och inte ta hit dem , inom några år kommer va att ha samma problem här som där , att ta hit folk som krigat sen urminnes tider är bara att flytta på problemet geografiskt
Svenskar vakna för tusan , ser ni inte åt vilket håll det går åt . Så säger många , men det händer inte här !! Naivt tycker jag , det finns ett ordspråk som säger : man pissar inte i den trappa man själva bor i , terrorismen i världen finansieras säkerligen till stor del härifrån , Men man kan inte dölja det i evighet , för eller senare kommer kriget hit också ,,,,Och då ,då är det försent

Bengt Nilsson, sosse sa...

Ja, rasisterna tar ton även här på sidorna ser jag!

Bengt Nilsson, sosse

Anonym sa...

Kan vi snälla bara utvisa alla felstavande rasister så kan de bygga ett ariskt rike på nordpolen eller nåt. Håller med Danielsson om att attentaten ska fördömas - om man är emot sionismen måste man ju se till att judar vill bo i sverige istället och inte bli förföljda.

Bo Widegren sa...

Tydligen frammanar påståenden om rasism rasister. Dödssiffrorna är hemska och bilderna från Gaza skildrar en vedervärdiga tillvaro i krigets skugga. Men när man frammanar rasism i detta så gör man fredssträvandena en otjänst. Jag förstår inte att detta skulle vara rasistiskt mer än att motsättningarna här nere uppenbarligen handlar om att araber inte tycker om judar och israeler inte tilltror araber någon heder. Det är alltså en grundmurad misstro och fientlighet.
Jag tror inte man bidrar på något sätt genom att tala om statsterrorism eller rasism.

Visst har araberna rätt till ett värdigt liv där deras möjligheter till det inte avsnörs genom att gränser stängs. Men Israel har också rätt att skydda sina medborgare mot självmordsattacker och granatbeskjutning. Det vi nu ser och bör protestera mot är enligt min mening det övervåld Israel begagnar mot befolkningen i Gaza.

Jag kan förstå att protesterna går upp i falsett. Därigenom förlänger man emellertid bara tiden intill dess samtal kan föras. Detta är inte minst de inblandade på båda sidor inte betjänta av. Därför bör vi enligt min mening välja hur vi deltar i det politiska skeendet. Ett bra sätt är enligt min mening Adrian Kabas punkter för fred, se min blogg http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=29111.
Mvh
Bo W

Spettan sa...

Ja, det gäller att hårt ta avstånd och fördömma dessa händelser.

Kan inte förstå hur människor tänker. Det är staten Israel och inte judarna som kollektiv som bär skulden till denna slakt på människor.

Det är i Tel Aviv som den största fredsrörelsen för fred i mellanöstern finns.
Det visar bara bilderna på de judiska kvinnorna i Canada som demonstrerade utanför Israels ambassad.

Daniel sa...

Till Bo: Israels behandling av palestinier är en form av apartheid. Jag tänker nu inte bara på attackerna mot Gaza utan på vägspärrarna, visiteringarna och det som Lars Ohly i dagens partiledardebatt kallade "det vardagliga våldet". Därav rasism.

Det är ju precis det jag kritiserar, övervåldet, de kemiska vapnen, attackerna mot barn. Men eftersom Israel gång på gång gör sig skyldigt till sådana handlingar blir det terrorism.

Det handlar inte om falsett. Det handlar om att kalla saker vid deras rätta namn. Attackernas utformning är oförsvarbar. Israel är den starkare parten och måste därför ta första steget.

Till Jeanette: Ja, du påpekar något viktigt som samtidigt mycket ofta förbises här. Vi måste också bli bättre på att stödja fredskrafterna i och utanför Israel.