onsdag, januari 14, 2009

Nu är det välfärdens tur

I över ett år har det från den borgerliga regeringen hetat att "nu är det välfärdens tur". På denna tur har vi väntat och väntat. Men ingenting har hänt, förrän i dag. Då kom beskedet om vad den svenska högern menar med välfärdspolitik: stora personalneddragningar inom vården. Omkring 900 personer har varslats på Karolinska sjukhuset i Stockholm, och det står klart att Sverige och Stockholms läns landsting i sanning behöver en ny regering respektive en ny majoritet. Men ännu är det borgerlig vinter, och av prognoserna att döma lär den bli av det mer vargaktiga slaget.

PS För övrigt var Mona Sahlin utmärkt i dagens partiledardebatt. Inte minst lyfte hon på ett mycket positivt sätt fram det rödgröna samarbetet. DS

Läs i DN, SvD och Aftonbladet om varslet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för bloggen. Vad är det som händer i vården?
Försökte ringa till Sabbatsbergs sjukhus. Efter en halvtimma i telefonkön blebv jag bortkopplad...
nära till kollaps...

Johanna Falk sa...

JA, visst har vi väntat och väntat för att få se detta under att borgarna ska satsa på välfärden, och då kommer det en global ekonomisk kris och snuvar oss på alltihopa! Man kan bli bitter för mindre...

Daniel sa...

Till Anonym: Det är borgerlig politik som händer i vården. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle om de hade makten skjuta till 10 miljarder kronor till kommuner och landsting för att dessa ska kunna klara personaltätheten. I Skåne vill de skånska socialdemokraterna tillföra den skånska vården 800 miljoner kronor mer än borgarna. Härmed inte sagt att inte också socialdemokratin borde ompröva delar av sin ekonomiska politik i enlighet med det skånska socialdemokratiska partidistriktets förslag. Detta just för att säkra välfärden.

Till Johanna: Ja, nog måste det vara förargligt för den svenska högern... För om inte finanskrisen vore då hade den säkert sett till att alla köerna vore borta, överbeläggningarna ett minne blott och undersköterskorna välbetalda. ;-)