torsdag, januari 29, 2009

Rika barn får leka mest och Ständigt detta Attendo Care

Rika barn får leka mest
I "Allt om Barn" kan man läsa en artikel som behandlar en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) om barns fritidsaktiviteter. Föga förvånande visar det sig att barn till föräldrar från LO-kollektivet deltar i mindre utsträckning än barn från tjänstemannafamiljer i organiserade fritidsaktiviteter. Skillnaden är som störst bland pojkar: 40 procent av killarna i arbetarfamiljer deltar inte i någon sådan aktivitet jämfört med bara 23 procent av killarna från tjänstemannafamiljer.

SCB:s utredare, Anna Nyman, påpekar förvisso att skillnaden förutom på ekonomiska ojämlikheter kan bero på olika vanor mellan grupperna. Det är säkert så, men det är ju knappast okänt att även beteenden som bara indirekt kan kopplas till den enskildes ekonomiska resurser skiljer sig åt mellan socioekonomiska grupper. Med tanke på den borgerliga regeringens systematiska nedmontering av välfärd och ekonomisk jämlikhet lär orättvisorna bara öka framöver. Att tillförsäkra alla barn och ungdomar vettiga fritidsaktiviteter är något som ofta kommer i skymundan i debatten. Det gör det dock inte mindre viktigt - det är ju framtiden det handlar om.

Ständigt detta Attendo Care
Dagens Nyheter skriver om att Attendo Care, ännu en gång, uppmärksammas för flera allvarliga brister i sin verksamhet. Nu handlar det om fyra patienter som avlidit på grund av dessa. Visserligen är det bra att ärendena har anmälts, "men", som Staffan Blom vid Socialstyrelsen säger, "de här fallen är synnerligen graverande, speciellt som de inträffat under så kort tid". Ja, Attendo Care, man tar sig för pannan.

Tipset kommer från Johanna Falk som till min stora glädje har återupptagit bloggandet på Ta tillbaka!

3 kommentarer:

måns back nilsson sa...

bra sagt får jag sno lite till min blogg självklart citerar och länkar jag vi ska få eländet i landskrona nu så det vore bra med lite upplysning
min blogg
sosse i landskrona
http://blogg.aftonbladet.se/21499/

Daniel sa...

Ja, naturligtvis går det utmärkt att citera!

Kamratligen
Daniel

Anonym sa...

Ursäkta... men om ni tar bort jobbskatteavdraget så att alla arbetande människor i Sverige får mellan 1000-1500kr mer i plånboken varje månad så kommer fler barn från arbetarfamiljer börja spela hockey, schack, vara med i scouterna och modellbyggarkurser i större utsträckning?

Du måste skämta va'?