måndag, mars 24, 2008

Småföretagande och barbari

Mona Sahlin har bestämt att mitt parti skall skaffa sig en ny småföretagarpolitik. Henens hantlangare i denna sak är riksdagsledamoten Luciano Astudillo från Malmö. Tillsammans har de utarbetat ett programpaket som har mycket litet att göra med socialdemokratisk ideologi.

Trenden i dagens ekonomi är att stora företag gör sig av med anställda för att sedan kunna kontraktera dem i deras nya roll som, just det, små- och egenföretagare. På så vis sliter kapitalet sönder solidariteten mellan arbetarna och försvagar facket. (Ty företagare, oavsett hur proletariserade de än är, organiseras inte av LO eller TCO.) Ett politiskt program som helt okritiskt sjunger denna utvecklings lov tar därför mycket litet hänsyn till situationen för många anställda. Man tar för givet att alla drömmer om att gå från ett fast arbete till en otrygg tillvaro som egenföretagare. Det vore klokt att inom arbetarrörelsen ta en rejäl diskussion om en framtida strategi och politik på arbetsmarknadsfronten. För villkoren där avgör villkoren i samhället i stort. Det hade Olof Palme, honom som Sahlin visst gick med i, mycket klart för sig.

Jag skall inte gå så långt som att jämföra Sahlins och Astudillos nya politik som barbari, utan det som avses i rubriken är bilderna från helgens tjurfäktningar i Sydeuropa - äckligt, förkastligt, smutsigt, vidrigt. Tortyren av dessa oskyldiga levande varelser måste upphöra nu!

Inga kommentarer: