onsdag, mars 05, 2008

Marknaden och EU vs. Människan 1-0

För drygt fem år sedan röstade EU-parlamentet ned ett förslag om att tillåta reklam till allmänheten om receptbelagda läkemedel. Det var ett klokt beslut som satte stopp för en dum idé.

Men nu är vi tillbaka på ruta ett. EU-kommissionen föreslår nämligen att läkemedelstillverkarna skall få gå ut med "information" om receptbelagda läkemedel direkt till konsumenterna. I praktiken, vilket läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenhelm och Björn Beermann vid Läkemedelverket med flera har påpekat, är det detsamma som ren reklam.

EU-kommissionens förslag är direkt sprunget ur omfattande lobbyism från läkemedelstillverkarna och kan hämta stöd från de grundläggande EU-fördragen, i vilket frihet för varor sätts främst. Således ren och skär nyliberalism och nattväktarstat. Så hur ärligt är det, Jan Andersson, Mona Sahlin, Göran Färm och Margot Wallström, att mot bakgrund av detta och mycket annat, att tala om EU som motvikt till det internationella kapitalet?

Förresten, Wallström, du sitter ju i kommissionen. Hur röstade du egentligen?

PS För min egen del tycker jag att det är vansinnigt med reklam för läkemedel, oavsett om de är receptbelagda eller ej. För det är inte så, vilket många tycks tro, att icke receptbelagd betyder ofarlig och utan biverkningar. DS

Inga kommentarer: