onsdag, mars 05, 2008

Mona vs. Moderaterna 1-0

I söndags hade jag nöjet att se debatten mellan Mona Sahlin (s) och Filippa Reinfeldt (m) om sjukvården i Stockholm. Högern, med moderaterna i spetsen, har där i och med "Vårdval Stockholm" sjösatt en förfärlig klasspolitik. De fattiga förorterna kommer att dräneras på resurser medan läkarna flockas i de rikare norra delarna av storstadsområdet.

Reinfeldts agerande i debatten var lika vidrigt som hennes politik. Sällan har jag lögner staplas på rad på det sättet av någon partiföreträdare oavsettt blocktillhörighet. Jag tänker främst på påståendena om att klasstillhörighet saknar betydelse för människors hälsa och att "flertalet nya vårdcentraler har startats i Stockholkms förorter". Det senare är förvisso sant men med modifikationen att dessa genomgående förlagts till gräddhyllorna norr om Slussen.

Mona Sahlin gjorde en strålande insats. Hon var stenhård i kritiken mot borgarnas politik, hon avslöjade Reinfeldts lek med sanningen, och hon visade hur djup den ideologiska klyftan egentligen är mellan höger och vänster. Jag hoppas att hon fortsätter på det spåret (vilket förvisso fordrar en omprövning av nuvarande utveckling inom partiet). Svenska folket kräver ju så uppenbart en annan politik!

Inga kommentarer: