söndag, augusti 12, 2007

Och tack och lov for det!

Det hander att jag laser Svenska Dagbladet. Visserligen ar den borgerlig, visserligen betedde den sig synnerligen illa pa nyhetsplats under fjolarets valrorelse och visserligen har den som uppenbart kriterium for sina ledarskribenter att de har en mycket stor och valfungerande gallblasa. Men anda - kanske just for att tidningen inte ens forsoker syssla med upphojd Journalistik ar den arligare an DN. Naval, Per Gudmundson ar en av Svenskans ledarskribenter. Och hans galla ar nagot i hastvag; sallan har jag sett ett mer hatiskt angrepp pa socialdemokratins ledare an den salva han levererar i dagens upplaga.

I en jamforelse med fotbollstranaren Svennis som haltar sa mycket att om den hade varit en spelare pa en plan sa hade den burits ut pa bar i samma stund bollen for forsta gangen kom i spel, recenserar Gudmundson Sahlins insatser som partiledare.

Den springande punkten i hans haranger om Mona ar kritiken mot det program hon presenterade for, bland annat, en valbehovlig satsning pa fororterna (och darmed pa jobb och jamlikhet) samt de aviserade aterstallarna i forsakringssystemen. Gudmundson forfasar sig over notan, minst 15 miljarder, och varnar for att det under en s-regeringen kommer att "bli dyrt for de lyckans ostar som har kvar en lon att betala skatten med".

Uppenbarligen raknar Gudmundson inte med att de borgerliga forsamringarna i a-kassan och sjukforsakringarna och den slopade avdragsratten for fackforeningsavgiften kostar. Uppenbarligen lyssnade Gudmundson inte pa den s-utredning som Par Nuder presenterade i Almedalen som pekar pa behovet av en rattvisare taxering. Uppenbarligen tycker Gudmundson att den femtedel av befolkningen som nu smorjer kraset pa kalaset betalat av forsamringar for samhallets mest utsatta skall fa behalla varenda graddroppe. Det far han naturligtvis tycka. Det tragiska i sammanhanget ar att han antagligen far bra betalt for det, kanske sa bra att han for egen del garna vill behalla de dar pengarna. Vem vet, kanske kan han nu anlita en duktig skattesubventionerad Jolanta som stadar pa dasset hans?

Sist men inte minst viktigt: Mona Sahlin har verkligen mycket litet med Svennis att gora! Och, Gudmundson, tack och lov for det!

UPPDATERING: Anledningen till att inlagget skrivits utan a-n, a-n och o-n ar att det forfattats i utlandet. Ifall nagon undrade, alltsa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du sa det jag kände! Höll på att explodera av frustration när jag läste den där idiotiska, alltigenom superegoistiska SVD-krönikan (att jag aldrig lär mig att inte läsa DN och SVD, det är inte bra för blodtrycket). Skönt att det finns kloka människor som du, så man inte helt tappar hoppet om framtiden.

Daniel sa...

Tack for den kommentaren. Den varmde!