fredag, augusti 17, 2007

Socialistiska piskstraff?

Återigen Studio Ett. Förutom en intervju med Lars Vilks, tog Studio Ett i sin andra timme i onsdags upp juridiska diskussioner från Bolivia. Evo Morales vill nu jämställa indiansk lag med den "vanliga" bolivianska lagen. Kan ju verka sympatiskt till en början att alla kulturer är lika mycket värda; men till vilket pris, kan man sedan undra?

Efter att sympatitanken slagit mig, berättar reportern i Bolivia att de indianska lagarna bygger på tusenåriga traditioner, och vi får höra brottsstycken ur en intervju med en indiansk rättsman av något slag. Han säger att om det haglar, då är det för att en kvinna gjort abort. Då samlas ett råd av äldre för att ta reda på vem det är som har gjort aborten. När man kommit på vem det är, då piskas både kvinnan och barnets far.

Bolivias justitieminister, eller vem det nu var, försvarar det hela med att man fortfarande inte tänker tillåta att någon piskas ihjäl eller att piskstraffen är allt för svidande; däremot tycker han att de fungerar bra som symboler.

Och just det - har du blivit oskyldigt dömd, då har du ingen möjlighet att överklaga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är för usprungsfolks befrielse men mot införande av dessa typer av lagar. Fundrar även vad vi socialdemokrater gjort för att åtgärda vår historiskt dåliga behandling av samerna och om vi framfröallt unga som driver antidiskrimeringsfrågor mer än de äldre kan göra mer för vårt eget ursprungsfolk samerna.

Andreas sa...

Varför skulle vi göra mer för just samerna och inte för alla människor? Är ju själv uppvuxen i Kiruna där det finns många samer och kan då knappast påstå att jag märkt någon diskriminering. De behöver inte byta namn för att få jobb, de förföljs inte inne i affärer av personalen. Ok att det finns konflikter mellan renägare och skogsägare men det är ju knappast så att samerna bor i misär på reservat.