torsdag, maj 18, 2006

Ska städerskor arbeta gratis och underkasta sig?

Självklart inte. I gårdagens oberoende liberal kunde man dock läsa om att Kävlinge kommun har lagt ut sin städning på entreprenad och problemen som det har medfört. 40 miljoner väntar sig kommunen att man sparar på affären. Lysande. Hur lyckas man med detta kan man fråga sig? Genom att skära ner på personalen och hota med uppsägning om de inte arbetar över för att göra klart det som inte hinns med under dagens ordinarie arbetstid. Utan övertidsersättning.

Personalen går på knäna och chefen för städföretaget menar att problemet bland annat ligger i att de inte vill underordna sig. Personer som tidigare har arbetat för företaget men numera har slutat har gått ut i tidningen och uppgett att det hotades med uppsägning om de inte arbetade över gratis. Att de inte tilläts prata med den andra personalen på verksamheten. De var ju där för att städa, inte prata. De ska damma, moppa och skura golvet, inte prata. Arbeta över gratis, inte klaga. Underordna sig. Varför då är en berättigad fråga? Varför skulle de vara sämre än någon annan på arbetsplatsen?

Undertecknad har själv arbetat som städerska i flera år och kan känna igen sig till viss del. I att man förväntas underordna sig, gå åt sidan, vara osynlig. Personal på verksamheten som inte hälsar, inte ser en. Personal som suckar när du frågar om de vill ha sina rum städade. Fy på er!
Ljuspunkterna är de personer som faktiskt ser människan bakom vagnen, som stannar upp och behandlar dig som en människa. Och betald övertid. För vem vill arbeta gratis?

Konflikten speglar inte bara en extremt dålig arbetsmiljö utan även hur många (ja tyvärr är det en hel del) behandlar sina medmänniskor. Att inte se någon är kanske det värsta man kan utsätta en person för. Att dessutom klaga på att någon är ivägen när den är på sitt arbete och utför sitt jobb är ju helt vansinnigt.

Ni som suckar, klagar och gör er märkvärdiga borde ta er en funderare över hur ni skulle känna det om ni var den som hela tiden blev ignorerad och betraktad som någon som ska underordna sig alla andra.
Fundera sedan över varför ni suckar och stönar och snobbar.

Sluta sedan med det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man blir bara matt av att läsa det i tidningen. Men vad kan man göra?