fredag, maj 12, 2006

Lanseringen av den danska kulturkanon har fått välförtjänt kritik lite här och där. Rent personligen tycker jag att själva tanken på en kanon är olycklig. Den tenderar att utgöras av vita medelålders män och har en cementerande effekt på kulturen, och sen är det ett konservativt påfund - bara det! I dagens sydsvenskan (12 maj) lyfter Staffan Söderberg fram en ganska humoristisk anekdot apropå det där med kanon.

Han berättar om när den danska statsministern var på officiellt besök i Kina på 70-talet. När så ordförande Mao får höra att Danmark bara består av 5 miljoner människor utbrister han:

Bara 5 miljoner! Dom måste vi verkligen se till att bevara.”

Och visst är det som Söderberg säger att ”En sådan syn på Danmark som en hotad nation i behov av kraftfulla räddningsinsatser är ju numera utbredd även bland danskar.” Vilket är en djupt olycklig självbild - de borde välkommna att kulturen förändras istället för att försöka konservera den.

Passa också på att läsa inlägget på mymarkup som behandlar mer dansk kulturkonservatism. Den danske kulturministern tycker att det är en bra idé med filter på landets bibliotek. Någon borde berätta för honom att filter inte fungerar.

Inga kommentarer: