fredag, maj 05, 2006

Borgare, bliv vid din läst!

Demonstranterna samlas på Clemenstorget i ett ljummet Lund där solen spricker fram genom molntäcket. Träden har nästan slagit ut och våren som har låtit vänta på sig känns nu allt mer närvarande. Det är varmt och regnet ser ut att hålla sig borta. Bland fanor och plakat, banderoller och demonstranter funderar jag över traditionen som får tusentals att samlas under fanorna varje år. Första maj är arbetarrörelsens, solidaritetens och de stora demonstrationstågens dag. Första maj är banderoller, plakat och krav på förändring. Tankarna går till folkrörelse, varm korv, kaffe i plastmuggar, Folkets park och lotter.

Årets första maj var inget undantag. Undertecknad firade högtidsdagen genom att skrika slagord under demonstrationens ringlande väg mot Folkets park. Tal, kaffe och kaka (inga lotter, jag vinner ändå aldrig något).

Humöret var på topp. Ända tills jag tittade på kvällens nyhetssändning för att se klippen från dagens demonstrationer. Efter några inslag om socialdemokraternas första maj-firande satte sig kaffet nästan på tvären när TV-skärmen fylls av borgare som demonstrerar.
Vaggande, rosutdelande, leende moderater med röda tröjor med texten ”det nya arbetarpartiet”. Alf Svensson belåtet leende i täten för ett litet demonstrationståg med blåa banderoller.

Det gjorde mig arg. Moderater som delar ut rosor. Arrogant, fånigt och historielöst. Å andra sidan kanske det är en försäkran på att de borgerligas prat om att avskaffa första maj som demonstrationsdag numera inte är aktuellt. Mer troligt är det bara ännu ett försök att skapa lite uppmärksamhet för att stjäla utrymme. Det har sannerligen skapat uppmärksamhet. Frågan är om det har skapat något annat än irritation och förundran. Det är nämligen tämligen ovanligt att demonstranter på första maj vill försämra och rasera arbetares rättigheter och göra det enklare att avskeda folk. Vanligtvis är det ökade krav på rättvisa som ställs och inte motsatsen.

2 kommentarer:

Christian sa...

Va!?!? Menar du att alla o envar inte ingår i "Alla ska med. Så enkelt är det."-sloganen som sossarna kör med? Vad är det ni menar med den sloganen egentligen, om nu inte moderater är inkluderade? Alla ska med så länge de håller käften och låter politruckerna bestämma...

leo sa...

Vad är det ni menar med den sloganen egentligen, om nu inte moderater är inkluderade?

Nu handlar ju inte sloganen främst om första maj-tågen, men ändå... =)