torsdag, maj 25, 2006

Läser på Aftonbladet idag om Skandias VD Lars-Eric Petersson som av Stockholms tingsrätt dömts till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Experterna tidningen talat med verkar generellt positiva till domen, den visar att det finns likhet inför lagen och att inte bara småtjuvar straffas. Andra är inte lika entusiastiska. En av läsarna jämför straffet på två år, varav antagligen bara ett (om domen ej överklagas framgångsrikt) kommer att avtjänas på anstalt, med domen mot en fildelare nyligen. Fildelaren laddade ner en DVD värd en hundring och fick 16000 i böter medan Peterssons som stulit miljoner fick två års fängelse. Detta är knappast ett proportionellt straff, speciellt inte som det är tal om att sätta även fildelare i fängelse. Fildelning är tydligen mycket allvarligare än förskingring i mångmiljonklassen. Dessutom kommer Petersson antagligen avtjäna straffet på en lågsäkerhetsanstalt, mer ett pensionat med dålig service än ett fängelse. Roligaste kommentaren är dock från en av Aftonbladets läsare som skriver ”Varför inte en dom som innebär ett liv som lågavlönad, måste väl ändå vara den största skräcken för dessa herrar. Riktigt läskigt, eller hur? (Mattias)"

Lars-Eric Petersson har det senaste året enligt Aftonbladet tjänat hundratals miljoner kronor. I väntan på att domen eventuellt verkställs sitter han i sin lyxvilla i London och han har säkert råd med en lika fin bostad när han sen ska avtjäna den sista delen av straffet i husarrest med fotboja. Ni får ursäkta mig om jag verkar missunnsam mot Lars-Eric Petersson, han och resten av näringslivstoppen har kanske nån magisk specialkompetens som gör att de förtjänar en gräddfil i samhället och att i praktiken stå ovan lagen, men jag kan personligen inte se vad det skulle kunna vara. Kanske är det en kombination av vad han har på bankkontot och i byxorna. Är man rik och bra på att roffa åt sig ännu mer är man kanske per definition bättre och mer kompetent än vanliga löntagare. Sen verkar det även vara meriterande att vara man. Svenskt näringsliv har ju de senaste dagarna oroat sig över förslaget om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelserna, det råder enligt dem tydligen en fruktansvärd brist på kompetenta kvinnor här i landet. Hade de funnits kompetenta kvinnor inom näringslivet hade de ju självklart redan inkluderats.

Missförstå mig inte. Jag är lika kritisk till näringslivstoppars girighet som till politikers och förtroendevaldas. Vad många av dessa inte verkar förstå eller bry sig om är att deras agerande undergräver en överensskommelse i samhället - Alla är lika mycket värda, ingen ska ha någon gräddfil och folk ska vara lika inför lagen. Om vi var dag ser eliten roffa åt sig, varför ska då vanligt folk spela efter reglerna? Alla dessa skandaler är tecken på ett samhälle i förfall. Det är väl kanske för mycket att begära att de som tjänar på detta system ska vilja ändra det. Just därför är det upp till gräsrötterna att tvinga fram en förändring. Steg ett är att få samtliga av socialdemokratins och fackets företrädare att inse att de inte ska bete sig som näringslivstoppar utan som förtroendevalda av sina medlemmar. De flesta av dem vet och agerar redan utifrån detta men det finns rötägg. Steg två är att vi vinner höstens val och ser till att borgerligheten inte får mer makt över samhället än de redan har. Socialdemokratin har visserligen varit dålig på att dra tydliga gränser för marknadens härjningar de senaste åren men jag är personligen övertygad om att en röst på Alliansen av den anledningen är som att protestera mot möblemanget genom att bränna ner huset.

Inga kommentarer: