tisdag, maj 16, 2006

Börsen föll med 2,9% i fredags och fortsatte ner ytterligare 2,2% då den åter öppnade på måndagen. Under måndagens första timmar gjordes över 30000 aktieaffärer av nätmäklaren Avanzas privatkunder, något som är rekord. Många pensionssparare vill också byta från aktiefonder till räntefonder för att minska risken att förlora PPM-pengar. Just nu kan dock inte Premiepensionsmyndigheten hantera fondbyten då personalen har andra arbetsuppgifter. Allt detta skriver tidningen Aftonbladet idag.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Förvånad är jag åtminstone inte. Hela det nya pensionssystemet verkar vara designat för att folk ska bli så fattiga som möjligt. Den socialdemokratiska partitoppens genomdrivande av detta system mot medlemmarnas vilja är enligt mig en av de svartaste dagarna i partiets historia. Peter Gustavsson skriver i sin blogg att pensionsuppgörelsen borde rivas upp! Det har han enligt mig rätt i! För att parafrasera SAP:s valaffisch om ATP från 1957: Gärna aktier - Men först rejäl pension!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad får dig att tro att det var emot medlemmarnas vilja? Är alal sossar ickerealister som inte inser att pengarna kommer ta slut ananrs?

Anonym sa...

Nu är det inte så att man behöver vara icke-realist för att kritisera det nuvarande pensionssystemet. I peter Gustavssons blogg, vilken länkades till i inlägget, argumenteras på ett högst realistiskt sätt varför en återgång vore önskvärd.

Passa också på att Läsa Sven Lindqvists artikel "Med pensionsbeskedet i handen" (http://www.svenlindqvist.net/main.asp?cat=4&lang=1&id=67) där går han också igenom vad som får oss "att tro att det var emot medlemmarnas vilja".

Andreas sa...

Att Premiepensionsmyndigheten inte kunnat flytta pensionssparares pengar under ett börsfall som redan utraderat hela årets uppgång är det inte jag som säger, jag har ovan länkat till en artikel i Aftonbladet.

Vad gäller om det var emot medlemmarnas vilja baserar jag detta påstående dels på Sven Lindqvists artikel som det länkas till i kommentaren ovan, och dels på Dan Josefssons dokumentär "Vem vill bli pensionär?" som sändes på SVT i maj 2003. Läs mer om programmet på SVT:s sida;
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=8222&a=229235 - Några citat från programinformationen:

"I fem år har det socialdemokratiska partiet hemlighållit den interna kritiken inför beslutet om det nya pensionssystemet. Dokument inifrån kan nu avslöja hemliga dokument som visar att arbetarrörelsen med förkrossande majoritet sågade förslaget 1998."

"Inför pensionsbeslutet studerade den svenska arbetarrörelsen pensionsfrågan och lämnade sina synpunkter till det socialdemokratiska partiet. Dokument inifrån har läst de 500 hemliga skrivelserna från partidistrikt, arbetarkommuner och fackföreningar inför pensionsuppgörelsen. Det hemligstämplade materialet avslöjar förkrossande hård kritik mot reformen och visar det breda motståndet mot reformen. Det var uppenbart för partiledning att rörelsen inte ville ha det nya systemet, berättar en av dagens ledande socialdemokrater för reportern Dan Josefsson."

Denna dokumentär vann för övrigt Sveriges Televisions Ikarospris 2004 vilkas vinstkriterier är "Hög kvalitet, nyskapande journalistik och utnyttjande av mediets oanade möjligheter". Läs mer om detta på Dan Josefssons egen hemsida; http://josefsson.net/tvprogram.html