måndag, juni 29, 2009

Upphovsrätt, Internet och Integritet - dags för ett (s)amlat grepp!

Det är bra att frågorna om personlig integritet och upphovsrätt har uppmärksammats de senaste åren. Diskussionen har stor potential att utmynna i något positivt och progressivt. Men jag anser att ett mycket viktigt perspektiv saknas, det från vänster. Egentligen är det ideologiskt ganska märkligt att det inte var vi, utan Piratpartiet, som lyfte frågorna. Låt mig förklara varför.

Integritet
Den demokratiska socialismen är tydlig i frågor om personlig frihet och integritet. Det kan därför omöjligen vara socialdemokratins uppgift att medverka till att stat och privata företag i allt högre utsträckning övervakar medborgare, anställda och kunder. Liberaler och socialister delar synen på integritet när det gäller det offentliga, men vi socialister förstår till skillnad från borgerligheten att i dagens samhälle är staten knappast den enda makten. Det privata näringslivet utövar ett enormt inflytande, och det blir ständigt mer aggressivt när det gäller att kartlägga konsumenternas vanor för att skräddarsy reklam och produkter som kan attrahera oss (oavsett om vi faktiskt behöver eller blir gladare av dessa eller inte). Det övervakar också sina anställda allt hårdare; de loggas in och de loggas ut och ibland registreras till och med toalettbesök. Jag menar naturligtvis inte att man ska strunta i sitt arbete eller att man ska sprida eventuella företagshemligheter, men någonstans måste demokratin dra gränsen för hur kontrollerade anställda och konsumenter får bli.

Det är alltså hög tid för vänstern att i integritetsdebatten även lyfta in de privata företagens roll, inte för att skylla på någon annan, utan just för att det faktiskt hör ihop. Google och flera andra nätföretag stödjer ju aktivt diktatur och förtryck genom att antingen villigt följa diktaturers krav på censur eller att sälja expertis och teknik till ofria länder. Det är skandal att världens politiska demokratier inte agerar i denna sak. Det är också, naturligtvis, helt oacceptabelt att privata företag tillåts i växande utsträckning agera polis, som har blivit fallet genom IPRED. Socialdemokratins värderingar går inte ihop med dess aktuella politik.

Internet och kulturyttringar
Kulturen är central för alla samhällen och den ska därför vara tillgänglig för alla människor. Därför är det också rimligt att alla människor också bidrar till att göra det möjligt. Frågan om hur det ska lösas återstår att svara på, men jag tror att det är dags att sätta press på skivbolagen att acceptera den tekniska utvecklingen. Lika litet som det är socialdemokratins uppgift att öka övervakningen, lika litet är det vår uppgift att hålla skivbolagens aktieägare bakom ryggen. Bjud gärna in dem till dialog, men låt dem inte hålla i taktpinnen.

Upphovsrätt
Det är på detta område vänsterns tystnad är som minst begriplig. I dag fungerar upphovsrätten och patentlagstiftningen inom många områden som en direkt bromskloss mot att upptäckter, uppfinningar och tekniska innovationer görs tillgängliga till ett rimligt pris. I en värld präglad av svält, sjukdom och klimatkris är det totalt oacceptabelt att det privata ägandet sätts före att samhällsnyttiga ting inte kommer behövande till del, för att inte vissa har råd att betala eller för att företag har hållit på idéer som kunde ha varit i bruk sedan decennier om inte det vore för att vissa företag då inte kunde tjäna pengar på dem, eller för att de då skulle förlora på att de nya produkterna kom ut på marknaden. Vi behöver en ny lagstiftning som främst tar hänsyn till världens utveckling men som också ser till att var och en får rimligt betalt för sitt ärliga slit. Det är i allra högsta grad en vänsterfråga.

Slutsats
Låt en progressiv, samlad politik inom dessa områden bli en av den kommande rödgröna regeringens vinnarfrågor i valet 2010 och en av dess mycket spännande uppgifter att sätta i gång med nästa mandatperiod!

4 kommentarer:

Christer sa...

Daniel skrev: " vi socialister förstår till skillnad från borgerligheten att i dagens samhälle är staten knappast den enda makten."

SAPO/IB-skandalen, Ebbe Carlssonaffären och drömmen om det Bodströmianska övervakningssamhället är tydliga markeringar för vad S tycker om personlig integritet :( Kul att det finns några sunda och sansade röster hos S. Kom dock ihåg det egna partiets historia - handlingsmönster som funnits i decennier är svåra att bryta!

Unknown sa...

Nu är jag iofs vänsterpartist, men det är ju samma sak som vänstersosse numera så jag tar mig an resonemanget.

Även om jag såklart är emot FRA osv så har jag ändå tyckt att uppmärksamheten varit något tröttsam. Detta eftersom den så tydligt byggt på en enögd liberal dystopi om att vi blir övervakade av STATEN som är roten till allt ont. Lite som de här amerikanska galningarna som bunkrar upp med automatvapen för att inte FN-helikoptrar ska komma och hämta dem...

Som vänster bör vi som du säger ha en mer heltäckande syn där fokus bör ligga på de integritetskränkningar som de facto påverkar oss allra mest. Vilket i dagsläget mer handlar om att vårat beteende registreras av olika företag, att personliga uppgifter och data formellt ägs av de som äger sociala nätverkstjänster osv.

Vi får inte heller vara rädda att se materialistiskt på fildelningsfrågan. Det är inte fult att vilja ha kultur gratis, det är tvärtom vansinne att ta betalt för något som inte kostar någonting att mångfaldiga i oändlighet. Givetvis måste finansieringen av kulturproduktionen lösas men det finns ju självklara vänstersvar på den frågan, och vägd mot fördelarna vi ser av fildelning m.m. så är det ju närmast absurt att fortsätta hävda betalning-per-exemplar.

Vänsterpartiet har ju efter mycket om och men en bra politik i dessa frågor. Dock, som med allt annat, så är partiet ofattbart värdelöst på att föra ut den. Men förhoppningsvis kan de tankarna som utvecklats där (sök på http://vfugruppen.wordpress.com/ om digitala bibliotek osv) ligga till grund för en hyfsad överenskommelse bland de rödgröna.

Det skulle så klart hjälpa om det beslutas något vettigt på s-kongressen i november, vet du om något sådant är på gång?

Sven Dufva sa...

Bra inlägg!!

FRA och IPRED är verkligen ett ämne som vi på vänsern kan slå mynt av. Och vi måste göra vår syn intregiteten synlig så snabbt som möjligt, då jag fruktar att högern mycket snart kommer att ändra sin politik och syn för att locka de unga väljarna. Just i skrivande stund vet jag inte hur, men det kommer att komma mycket snart. Och då kan vänsterns syn på det komma som en "efter-apning" utan effekt.

Jag är en anhängare av en nationell signalspaning som endast främjar svenska intressen. Det utbyte som FRA erbjuder med annan (USA?) måste bort!! Likaså att man förutsättningslöst tittar på ALL trafik. En misstankegrad måste in som ett filter.

Ang. IPRED är det självklart att privata intressen aldrig ska ha rätt att utföra polisiära insatser mot enskild för att endast öka sina vinster.

En bra sak som du tog upp är patenträttigheter som företag köper upp för att hindra andra från att tillverka och sälja produkter. Här hade jag viljat se en lösning genom att patentet endast kan ligga ett visst antal år i "malpåse" utan att tillverkas, sen ska patentet återgå och släppas igen, så att annan intressent kan köpa det och få ut produkten. Man ska alltså inte kunna hålla ett patent i evigehter utan att nyttja det.

Daniel sa...

Chrixter

För det första: visa mig en enda borgerlig politiker, död eller levande, som genom historien inte har velat övervaka och kontrollera kommunister. Till och med i denna dag gör de allt vad de kan för att skita ned Vänsterpartiet och Lars Ohly, trots att det är det parti som kanske starkast har tagit avstånd från FRA och IPRED.

För det andra: Bodström är inte det här partiets enda medlem.

För det tredje: Det var den borgerliga regeringen som drev igenom FRA-lagen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot. Det verkligt sorgliga i den historien är att det där och då fanns tillräckligt många borgerliga ledamöter som var motståndare för att kunna stoppa lagen. Men så skedde inte. I stället grät de ut i pressen efteråt.

Men fortsätt du och dra runt sleven i gammal skit i stället för att föreslå något konstruktivt. Det är ju så mycket enklare så.

(Fast tack för det positiva omdömet om mina synpunkter.)


Anders

Den som lever får se!