torsdag, juni 25, 2009

Ge fan i våra hus!

Dagens Nyheter rapporterar i dag om en accelererande utförsäljningstakt av allmännyttan. I fjol såldes hela 18 000 hyreslägenheter i över 80 av landets kommuner. Omkring 13 500 av lägenheterna såldes i Stockholm och merparten av dem i Stockholms innerstad.

Knappt 60 kommuner till planerar försäljning av ytterligare cirka 20 000 hyresbostäder under 2009 och 2010. Knappast överraskande ligger omkring tre fjärdedelar av dessa ihuvudstaden.

Utförsäljningen av allmännyttan är en bostads- och jämlikhetspolitisk katastrof. Det är ett utdraget mord på tanken om att innerstäderna inte ska vara överklassreservat. Därmed inte sagt att allting var frid och fröjd före de stora utförsäljningarna. Vi socialdemokrater har mycket att jobba på när det gäller vår bostadspolitik - det gäller minskad segregation, ökad nybyggnation, snabbare renoveringstakt, stopp för bostadsspekulationer som driver upp värdena så att bara rika har råd att bo någorlunda attraktivt och för välfärdens skull gäller det också ett återindrivande av den summa som fastighetsskatten inbringade år 2006.

I första hand måste dock, som sagt, allmännyttan och dess lägenhetsbestånd försvaras. I princip borde det egentligen vara förbjudet att sälja ut så mycket som en enda bostad. För hur tråkigt det än må låta kan inte det gemensamma lägenhetsbeståndet vara exklusivt till för de aktuella hyresgästerna; det tillhör också kommande sådana och det är en del av en god, modern och flexibel stads- och samhällsplanering. Därför kan inte allmänyttan vara bostadsbank för framtida utförsäljningar. Så enkelt borde det faktiskt vara - ge fan i våra hus!

3 kommentarer:

Catti Ullström sa...

hear hear. fast jag tror jag är mer och mer för en beskattning av hela taxeringsvärdet, som en slags kominerad allt-skatt på sammanlagda tillgångar.

Anonym sa...

Varför är hyresrätterna så dyra då? Bo i hooden i husby en 3a för 6000kr/mån? Bättre att sälja ut allt så kan man äga sin egna lägenhet. Stå på kö för att få nya tapeter, och ibland räcker inte budgeten till. Ingen har städat garaget på senaste decenniet. Hade man haft en bra bostadsrättsförmedling så hade man ordnat allt detta omgående. Nu trängs fattiglapparna här och det snålas som fan. Fattiglapparna kan flytta bort mot märsta, och jag vill få värde av husby.

Daniel sa...

Catti!

Som du märker låser jag mig inte för en viss modell för hur skatten tas in. Jag säger bara att vi behöver få in ungefär samma summa till välfärden. Det kan mycket väl göras som du föreslår.

Anonym!
Ja, hyresrätter är ofta på tok för dyra. Men det är en helt annan (och viktig) diskussion. Jag tror att det eftersatta underhållet kan bero på den socioekonomiska sammansättningen av de boende. Det är i sig för jävligt och naturligtvis ingå som ett problem att lösa för en rödgrön regering. Men de verkliga skräckexmpeln på undermåligt underhåll står de privata värdarna för.

Ta ut din berättigade kritik på dem som bär ansvaret. Kräv till exempel att den summa som fastighetsskatterna har sänkts med dras in igen på något sätt och att en rejäl portion av de pengarna används för ett standardhöjning och/eller renovering av miljonprorgamsområden som Husby. Det skulle både du och dina grannar tjäna på!