måndag, mars 09, 2009

När ska Sahlin stoppa segregationens vansinne?

Den senaste veckan har Dagens Nyheter skrivit om de privatägda skolorna (1) i Stockholm och vilka konsekvenser den nya utbildningsmarknaden har fått. Och det är ord och inga visor och i allt väsentligt bekräftas det som privatskolekritikerna varnat för och slagits emot. Sverige har kanske världens mest marknadsanpassade skolsystem och segregationen har ökat kraftigt på grund av detta, något som bekräftas av professor Jan-Eric Gustafsson vid Göteborgs universitet.

Till och med OECD:s utbildningsdivision menar att valfriheten är "radikal" och dess chef säger att det har avspeglats i ökade resultatskillnader mellan skolorna: "De föräldrar som är kapabla att göra de bästa valen är de välinformerade och välbärgade. Med ett fritt skolval tenderar deras barn att samlas i vissa skolor, medan barn med litet socioekonomiskt och kulturellt kapital parkeras i andra skolor där de presterar ännu sämre än de hade gjort i en mer blandad miljö." Och hands up, alla som tror att han är rabiat vänsterpartist.

Den svenska skolan och svenska barn förtjänar bättre än så här. Den kommunala ekonomin, dina och mina skattekronor, förtjänar också bättre än att bli utslängda till skolor som går med vinst, skolor som struntar i att ha egna matsalar, bibliotek och idrottshallar, förtjänar bättre än att gå till ett system som dränerar den gemensamma skolans resurser. Som Olof Palme sade: "Man kan inte med ett individualkapitalistiskt betraktelsesätt hålla på och tala om mina barn och dina, utan det är fråga om våra barn – det gäller varenda tjatting."

Vänsterpartiet är just nu riksdagens enda parti med en någorlunda förnuftig hållning, i stil med Palmes. Socialdemokratin som helhet, dess medlemmar, är i princip inne på samma linje och vill förändring, kvalitet och jämlikhet. Däremot har de annars så för integration ömmande miljöpartisterna inte begripit ett dugg. Därför måste frågan ställas till vår partiordförande, Mona Sahlin.

När ska du, Mona Sahlin, axla din företrädares mantel, ta miljöpartisterna i örat och göra vad du kan för att sätta stopp för detta vansinne?

Se: DN1, DN2, DN3

(1) Jag skriver "privatägda skolor" eftersom jag anser att man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Skolor som inte ägs av det gemensamma är inte fria - de är bara privata.

2 kommentarer:

Johan Nyström sa...

Ja, själv skulle jag vilja ha statliga skolor, sjukvård och omsorg.

Problemet är väl som vanligt att man har fingret i vädret för att se vad den "breda medelklassen" anser. Det skall dock bli intressant att se kommande kongress; saker och ting är ju ganska flippade numera..

Daniel sa...

Jag tror att man missförstår medelklassens önskan. Den vill i grund och botten också att alla skolor ska vara bra skolor. Valfrihetstrenden är en konsekvens av urholkade resurser till välfärden.