söndag, mars 22, 2009

Riv upp! Gör om! Gör rätt!

"Bankerna är de enda vinnarna på premiepensionssystemet. Trots dålig förvaltning har fondbolagen hämtat hem runt åtta miljarder kronor sedan starten."

Så lyder ingressen till en artikel i Dagens Nyheter som mycket riktigt handlar om våra pensioner. Artikelns innehåll är anmärkningsvärt och upprörande men inte särskilt förvånande. Vi får reda på att sedan starten 1995 har vi svenskar lagt in 264 miljarder kronor i Premiepensionsmyndighetens fonder. Men just nu finns där bara 231 miljarder. Avkastningen har alltså varit negativ - vi har förlorat över 30 miljarder kronor! Vinnare är bankerna och fondförvaltarna som sedan år 2000 har dragit in över 8 miljarder kronor av våra pengar. Men inte nog med det: om pengarna hade placerats i det allmänna inkomstpensionssystemet hade de växt med 3,5 procent årligen.

I Sverige har vi alltså ett system som ger fondbolagen drygt en miljard kronor om året för att sänka våra pensioner. Vi har ett system som göder spekulation och kvartalskapitalism i stället för ett vars avkastning hade kunnat användas för investeringar för jobb och välfärd och för att människor på ålderns höst skulle få en dräglig tillvaro. Vi har ett system som inte är trovärdigt, ett system som är så dåligt att de som kan väljer att spara ännu mer själva. Vi har ett system som aktivt bryter det socialdemokratiska löftet om en god välfärd, socialt och ekonomiskt, som motiv för höga skatter. Det är beklämmande och skrämmande att Socialdemokraterna gav grönt ljus för pensionsuppgörelsen i mitten av 1990-talet. Thomas Östros (S) kritiserar i artikeln delar av systemet. Jag hoppas att han tar konsekvenserna av sin kritik och ser till att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kräver att systemet rivs upp och görs om. Från grunden.

Inga kommentarer: