fredag, mars 27, 2009

Ett litet steg för välfärden - men ett stort steg för Sahlin och Östros

I dag presenterar Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och vår finanspolitiske talesperson Thomas Östros på DN-debatt ett förslag på inkomstförstärkningar. Det handlar om höjd skatt för dem med allra störst förmögenhet och dem med högst inkomst.

Förslagen är ett steg i rätt riktning - men långt från tillräckligt. Den borgerliga regeringen har sedan 2007, utan att skapa några nya jobb, sänkt skatterna närmare 85 miljarder kronor. Priset har välfärden och jobben fått betala. För de pengarna kunde vi ha fått stora infrastruktursatsningar (20 miljarder), nya jobb i välfärden (10 miljarder), restaureringar av miljonprogramsområdena (10 miljarder), inkluderat tandvården i den allmänna sjukvårdsförsäkringen (20 miljarder) och vi kunde ha sett till att alla fick rätt till 80 procents A-kassa (10-15 miljarder). Vi kunde ha gjort allt detta och ändå haft mellan fem och tio miljarder över till en höjning av studiemedlet, skydd för den biologiska mångfalden och satsningar på grön teknik.

Mona Sahlin och Thomas Östros har, trots den förres motto om att det är "häftigt att betala skatt", inte gjort särskilt mycket väsen av faktumet att det inte går att bedriva socialdemokratisk jobb- och välfärdspolitik med borgerlig skattepolitik. Därför bör socialdemokratin inte slå sig till ro med denna skattehöjning utan redan nu börja skissera på ett rimligare skatteuttag, ett skatteuttag som faktiskt förmå leva upp till löftet om en rejäl välfärd och trygga jobb i utbyte mot det man betalar in.

Summa summarum är Sahlin och Östros förslag blott ett litet steg för oss men kanske ett desto större steg för dem.

Se även SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, Göteborgsposten

5 kommentarer:

Anonym sa...

Och hur skall du bestjäla en LO familj på 3000 i månaden?
Vem tror du röstar för det?

Havsperspektiv sa...

Man betalar inkomstskatt på lönen och när man omsider lyckats spara ihop till en mindre förmögenhet skall man betala skatt EN GÅNG TILL på samma pengar !

Om någon skatt skulle återinföras skulle det möjligen vara arvs-skatten. Där handlar det åtminstone om ett tillskott av pengar och inte bara innehav.

F.ö. om man nu behöver skrapa ihop 5 miljarder i nya skatter, varför inte höja skatten på spel och dobbel ? Svenskarna spelar för över 30 miljarder om året så en 15% höjning av skatten på tipsrader, lotto och peninglotter m.m. skulle fixa det.

Anonym sa...

Var finns dom människor som blir mer produktiva, mer idérika, lyckligare, jobbsugna, kreativa av att dom får behålla mindre och mindre av de medel de själva arbetar ihop? Hur tänker Socialister egentligen. Om det inte finns en morot, varför gå ut på åkern över huvud taget?

Daniel sa...

Till Anonym 1:
De flesta LO-familjer är ointresserade av borgerlig lågskattepolitik. De vet att en kraschad A-kassa och stora klyftor inte är bra, varken för dem eller för samhället i stort. Det är framför allt LO-familjerna som nu betalar priset för högerns skattesänkningar i form av arbetslöshet utan möjlighet till utbildning eller arbetslöshet på grund av indragna pengar för infrastruktur eller välfärd.

Till Havsperspektiv
För min del får arvsskatten gärna återinföras och skatter på spel höjas. Jag förnekar inte att många med höga inkomster arbetar hårt, men det gör även många med mycket låga inkomster. Man kan inte slå sig till ro med att påstå att alla har moralisk, av gudarna given rätt till just den lön de råkar få. I stället bör man hjälpas åt. Sverige blev inte ett av världens bästa länder på grund av riktigt låga skatter.

Till Anonym 2:
Uppenbarligen kan ungefär 35 000 läkare och ännu fler sjuksköterskor gå till jobbet varje dag och rädda liv utan att för den skull få bonus för varje lyckad behandling. Uppenbarligen vill människor syssla med något som får dem att må bra, något de tycker är intressant och ger mervärde. Jag håller dock med dig om att egenintresset är viktigt; redan Marx sade att drivkraften i historien är ekonomin, det materiella. Det gäller också på individnivå. I Sverige har vi socialdemokrater visat sambandet mellan höga skattenivåer och en bra välfärd som alla tjänar på. Ganska ofta får man ut mest genom att dela med sig.

Anonym sa...

Ungefär så.

Till den anonyme: lilla gubben, pengarna kommer ju tillbaka på olika sätt. Det är nämligen inte så att skattepengar eldas upp. (Usch, vilka dumma människor det finns! Klokt nog håller de sig anonyma.)

Det socialdemokratiska initiativet är i princip utmärkt, men det handlar om kaffepengar, och något annat är heller inte politiskt möjligt, varför det hela saknar större intresse. Desto löjligare det formliga RAMASKRI som utbryter i bloggsfärens alltför bortskämda oduglingskonkarong av nyliberalt sinnade slaskmeloner. Därmed avslöjar dessa sig själva i all sin småttighet, och vi får hoppas att Maktens Toppar härav drar relevanta slutsatser. Det är nämligen inte bra för vare sig samhället eller bolagen att dylikt jidder får skrika sin vilja igenom.

- Peter Ingestad, Solna