fredag, juli 25, 2008

Två små steg framåt men ett sjumilakliv tillbaka?

Det har varit tyst på bloggen oacceptabelt länge. Idag kommer ett inlägg för att råda bot på detta, men det finns en risk att det kan dröja ett tag innan skrivandet kommer igång på allvar.

I veckan redogjordes det i tidskriften New England Journal of Medicine om en ny bromsmedicin mot HIV, Raltegravir. Svenska media återberättar här, här och här. Raltegravir har effekt även mot multiresistent HIV ( liksom bakterier kan bli resistenta mot antibiotika kan virus bli resistenta mot antivirala läkemedel) och kan alltså användas tillsammans med andra läkemedel för att bromsa utvecklingen hos en HIV-patient mot aids. Det är naturligtvis en välkommen nyhet och framgång.

Idag skriver före detta sjukvårdsministern Ylva Johansson (s) om ett klokt socialdemokratiskt program mot HIV/aids. Ett av de viktigare förslagen är införandet av ett sprututbytesprogram också i Stockholm. Det finns förvisso redan en politisk majoritet i huvudstaden för ett sådant men projektet har stoppats av ett enda borgerligt landstingsråds tjurskallighet. I Malmö-Lund har sprututbytet visat sig vara mycket framgångsrikt, och utbyten har bland annat stöd av den amerikanska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet, CDC. Det är därför, och jag ansluter mig till Ylva Johanssons beskrivning, en skandal att unken och förvriden moralism får sätta käppar i hjulet för något som kan rädda liv!

Tyvärr närmast drunknar ovanstående nyheter i artiklarna i det senaste numret av Science (som bland annat återges i SvD) som avhandlar HIV- och aidsforskningen. Slutsatsen, enligt författarna, är att den befinner sig i kris, särskilt vad gäller försöken att utveckla ett vaccin. Det finns, som alltid, flera svårigheter på väg mot ett vaccin, men ett specifikt problem är HIV-virusets enorma genetiska variation. Det gör det svårt att hitta en struktur på viruset mot vilken antikroppar kan bildas som skulle kunna fungera som vaccin. Likväl får hoppet aldrig dö - och den stora framgången med bromsmedicinerna får inte förglömmas!

Inga kommentarer: