Axel Danielsson - f: 15/12 1863, d: 30/12 1899. Journalist, politiker, teoretiker - socialdemokrat.
onsdag, februari 27, 2008
Den socialdemokratiska modellen
Jag insåg då att det börjar bli bråttom nu. Ledande politiker i Sverige och utomlands har givit sig den på att Lissabonfördraget, den ompaketerade EU-konstitutionen, skall drivas igenom till vilket pris som helst. Tragiskt nog ingår vår egen partiledning i denna församling. Du kan hjälpa till att påverka den att börja slåss internationellt för den socialdemokratiska modellen. Gör det genom att, liksom jag, gå med i föreningen ovan. Du hittar alla uppgifter du behöver på hemsidan.
Välkommen!
Ett tips
Jag inser att tipset var i all välmening, och det är säkert också ett mycket användbart tips. Men nu är jag rädd. Jätterädd. Fan vad läskigt allting blev, hur ska jag nu lyckas tänka på någonting annat de närmsta månaderna egentligen? Fan.
tisdag, februari 26, 2008
Gällivare kommuns svarta lista
söndag, februari 17, 2008
Clinton eller Obama?
Hos demokraterna pågår kampen ännu. Det är både spännande och oroväckande, för partiet har helt enkelt inte råd med en utdragen, känslosam och uppslitande strid - inte när man för första gången på mycket länge har chansen att definitivt sätta punkt för republikansk dominans, inte när motståndaren är den han är. Men ändå sker det: i Michigan och Florida diskuteras om primärvalen där skall göras om senare under våren (*), superdelegaterna kan olyckligt nog få en avgörande roll och i TV-reklam kritiserar nu Clinton och Obama öppet varandra.
Varför måste det alltid vara så här? Varför måste våndan bli som störst när det finns två bra (**) personer att välja mellan? När det istället borde ses som en stor tillgång? När bägge både på grund av sin politik och på grund av sin könstillhörighet respektive etnicitet utgör en milstolpe i amerikansk och världspolitisk historia? Det är faktiskt litet bittert.
För min egen del önskar jag Hillary Clinton i Ovala Rummet, men Barack Obama skall inte vara mer än ett hjärtslag därifrån.
----------------------------------------------------------------------------------
Under strecket kan noteras apropå opinionsmatchningar mellan möjliga presidentkandiater att den demokrat som i samtliga mätningar klarat sig bäst mot republikaner är John Edwards, som nu har givit upp. Trots att han av toppkandidaterna hade det tydligast klassbaserade vänsterprogrammet var det alltså han som ledde med bredast marginal över såväl McCain som Giuliani, Romney och Huckabee. Vad visar detta? Troligen och sorligt nog att det lönar sig att vara man och vit. Jag är mycket orolig för detta faktums konsekvens i början av november i år.
(*) Mot demokraternas nationella organisations vilja höll partiets Michigan- och Floridaavdelningar sina premiärval redan i januari. För detta straffades de med förbud att utse delegater. Clinton vann med tio procentenheter i Florida.
(**) "bra" med amerikanska mått mätt.
fredag, februari 15, 2008
Dåligt rykte?
Jag vet inte riktigt, men jag tycker nog att Piratebay ger oss gott rykte precis på samma sätt som andra socialt revolutionära grejer vi gjort genom åren. Det där så kallade välfärdssamhället, med vård, skola, omsorg - allt handlar om att dela med sig och om att man ska få ta del av samhällets nödvändigheter vare sig man har ett välbetalt jobb eller inte. Den fildelningskultur som piratebay i det här fallet representerar borde enbart ses som någon sorts förlängd arm av detta samhälle - för visst måste väl även kultur ses som en samhällets nödvändighet?
Nej, det jag skulle säga borde ge Sverige dåligt rykte är den nedläggning av välfärds-och-dela-med-sig-samhället som både den nuvarande och den förra regeringen ägnat sig åt. Att vara på väg mot någonting som är bra, för att sedan rusta ned allt som ledde mot målet på grund av någonting som man lite underligt kallar för "valfrihet".
Så nu måste jag "välja" att betala för mitt kulturintag, annars är jag brottsling. Nu måste jag "välja" att placera mina barn i en skola som ligger obekvämt långt borta om jag vill ge dem en utbildning värd namnet; detta för att vi tydligen inte ska satsa på att ALLA skolor ska vara bra längre. Undrar just hur länge det dröjer innan jag blir så illa tvungen att "välja" att inte gå till doktorn då jag är sjuk eftersom jag inte har råd med det?
Att piratebay skulle ge Sverige dåligt rykte? Pytt, säger jag. Det enda sättet de skulle ge oss dåligt rykte på, det är genom att påminna världen om att vi som land en gång var på väg mot någonting bra, och nu har avvikit från den vägen. (Och för övrigt - eftersom vi avvikit från den fina vägen - så är det väl inte längre vi som står som värdar till den fina webtjänst som Piratebay erbjuder.)
torsdag, februari 07, 2008
Borgarnas guld och gröna skogar
Som om det inte vore jobbigt nog med att faktiskt hitta ett jobb för oss lite yngre - vi har dessutom inte hunnit få all den där grundtryggheten som man behöver för att klara sig utan ett jobb, studerandevillkoret är borta - och så vidare, och så vidare.
Hur mycket ska behöva hända innan vi får en revolution i det här landet egentligen? Hur mycket ska borgarna behöva göra innan deras väljare ångrar sig så mycket att de reser sig upp och gör revolt?
onsdag, februari 06, 2008
Maharishin, musan, han som inspirerade massor.
Menmen. Maharishin var bara en människa. Han var gammal. Han skällde tydligen ut beatlarna för att de knarkade en massa, det var ju bra. Samtidigt visade han prov på att vara långt ifrån heligheten själv då han sägs ha gjort de kända musikerna mycket besvikna genom att friskt försöka få beatlarnas kvinnliga vänner i säng, som vilken annan kändishingst som helst.
Jobb-igt
Nu har jag precis fått besked om att jag ska driva två verksamheter från samma ställe. Problemet är att den första verksamheten inte får plats i den lokal där den andra nu ska knös in. Förmodligen kommer det att sluta med att jag får sätta mig på golvet ute i korridoren och ta fram layoutförslag och jobba med bilder.
Vadå? Vem bryr sig om ifall jag gör ett bra jobb eller inte? Det är ju knappast så att det varit viktigt tidigare att göra ett bra jobb med infoarbetet på den här jävla enheten, så varför skulle man ge mig en möjlighet att göra det?
tisdag, februari 05, 2008
Politiserad religion. I Sverige?
Inte undra på att presstalesmannen för unga svenska muslimer kommenterar hela saken på det sätt han gör.
fredag, februari 01, 2008
Höger eller vänster?
Jag mottog för några dagar sedan en fråga och en räcka påståenden av personen bakom bloggen ”Olssons tankar”. Eftersom han publicerade detta som kommentar till föregående inlägg på denna blogg har jag tagit mig friheten att här återge texten samt att bidra med det efterfrågade svaret.
Så här löd kommentaren:
”Du [Daniel] delar uppenbarligen in folk i höger och vänster, kan du definiera vad höger är! Är det att ha verkligheten som bas istället för ett partiprogram från 1920? Är det att förstå att vi som individer har andra krav på samhället och vår egen situation än på 70talet? Är det att tillåta elever att fritt välja skola? Är det att sätta dit kriminella och ta hänsyn till brottsoffrena istället för gärningsmännen, ja då är jag [Olsson] höger.”
Så här lyder mitt svar:
Höger och vänster är, min käre Olsson, elementära beteckningar. De är allmänt använda, och jag tror att du egentligen har större förståelse för dem än den du demonstrerar i din uppskruvade retorik. Jag skall svara på dina konkreta frågor – vill du ha en längre utläggning om höger- och vänsterbegreppet per se är du välkommen att fråga efter en sådan!
a) Det är inte så mycket höger att ha en korrekt verklighetssyn som att blunda för hur orättvis världen faktiskt är.
b) Det är alldeles utmärkt att människor får mer makt över samhället – fram för ekonomisk demokrati!
c) Ett utbildningsväsende präglat av marknadstänkande har visat sig vara dyrt, ineffektivt, pedagogiskt sämre och segregerande (*). Stora resurser går åt till marknadsföring istället för utveckling av verksamheten. Dessutom tar det bort själva kungstanken med socialdemokratisk utbildningspolitik – att alla skolor skall vara så bra att ingen behöver väljas bort.
d) Tron att brottsbekämpning bäst bedrivs genom att ensidigt sätta dit bovarna är tämligen enfaldig. Jag kan ställa mig bakom Gordon Browns paroll ”Tough on crime, tough on the causes of crime”, för det är ju en gång så att den kloke inte bara ser till nuet och låser in boven utan funderar på varför brotten överhuvudtaget begicks. Det är således vänster att inse att det kanske finns ett samband mellan att arbetarklassen både misshandlar och misshandlas mer och gör inbrott och utsätts för inbrott mer än medel- och överklassen och att mycket få maffiamedlemmar har en socialt och ekonomiskt ”välordnad” bakgrund. I sammanhanget rekommenderas varmt SVT:s program ”Debatt” från den 17 januari i år, som kan ses på SVT-play. Där framgår med all önskvärd tydlighet vikten av 1) satsningar för att minska kriminalitetens rekryteringsunderlag och 2) en god kriminalvård - inte vatten och bröd.
(*) Dyrt och ineffektivt därför att kommunerna tvingas hålla en överkapacitet och för att skolor läggs ned och startas i relativ rask takt; pedagogiskt sämre därför att andelen behöriga lärare är avsevärt lägre i privata än i kommunala skolor; segregerande därför att det har visat sig att det är i huvudsak medel- och överklassens barn som går till privata skolor och att resultaten från Stockholms stads fria skolval är så skrämmande tydliga.