torsdag, april 30, 2009

Pirat? Se hit!

Jag är inte pirat men jag stödjer principiellt Piratpartiets (PP) strävan för personlig integritet och mot en storföretagsanpassad upphovsrätt. Samhället är på fel väg när det gäller dessa frågor. Men jag skulle aldrig kunna rösta på piraterna - av två skäl. För det första är jag vänster. Det är inte de. För det andra är den enda skillnaden Piratpartiet skulle kunna göra i EU-valet att minska andelen parlamentariker som slåss för samma sak som de själva. Låt mig förklara.

Enligt Synovates undersökning är det främst unga män som stödjer Piratpartiet. Det förvånar mig inte och egentligen gläds jag över det ökade politiska intresset. Det är sunt. Problemet är att väljarna kommer från "fel håll" - de kommer från riksdagens mest storebrorskritiska partier. För hur klokt är det - egentligen - att straffa Vänsterpartiet och Miljöpartiet? Hur klokt är det att överge dem som konsekvent har röstat nej till de nya övervakningslagarna? Det är ju för sjutton (V) och (MP) som har lett kampen mot IPRED och FRA! Vänsterpartiet var visserligen 2005 för dåvarande fildelningslag men har efter en massiv inre opinion tagit sitt förnuft till fånga. Nu är man på Piratpartiets planhalva.

Ni som en gång röstade på Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men som nu funderar på Piratpartiet, ni röstade väl rött eller grönt av en anledning? Och ni tror väl fortfarande på det nödvändiga i en förnuftig och progressiv miljö-, student- och rättvisepolitik? Nu, sedan bokstavskombinationerna av förtryckande lagar har dykt upp, vill ni också försvara er personliga integritet. Det är bra, men inse att de bästa företrädarna i dessa frågor har ni redan i era gamla partier. De ingår redan i partigrupper i EU-parlamentet som slåss för rätt saker. Ta Eva-Britt Svensson, vänsterpartistisk EU-parlamentariker. Hon tvingade nyligen igenom en större öppenhet i EU-parlamentet om ACTA. Delvis beror det säkerligen på att hon är en skicklig politiker, men hon hade aldrig klarat av det om hon hade saknat uppbackning från en större partigrupp (den gröna vänstern) som stödde hennes krav.

Piratpartiet kommer inte att bli vågmästare i EU-parlamentet. På sin höjd kommer man att få ett eller två mandat - av över 700. Kanske tar man ett av dem från (V) eller (MP). Förmodligen stärker man därmed indirekt den konservativa falangen (som i dag har 36 procent av platserna), som med all sannolikhet blir störst även i det kommande parlamentet. Det krävs mycket litet insikt för att förstå att de kommer att strunta i er. Då har man som pirat varken skyddat den personliga integriteten eller fått en vettig miljöpolitik. Och var det verkligen det ni ville uppnå?

DN, SvD

7 kommentarer:

Anton Andersson sa...

BRa skrivet.

Det är dags att ta upp kampen för fildelning men mot piratpartiet. jag är mycket rädd för var de kan haman ideologiskt. Bla med tanke på att partiledaren är moderat och högt uppsatta företrädare tycker att man skall gå med i den liberala gruppen i EU.

Daniel sa...

Jag vet inte vilken vänsterpolitiker som sade det, men det var klokt uttryckt:

"Förr fattade folk att politiker som sade att de varken var höger eller vänster var höger. De röstade därför inte på dessa. I dag har folk glömt det - till deras egen nackdel."

Leta gärna fram bra källor till de piratpartister som vill gå med i den liberala gruppen. Det är alltid schyst med källor.

Catti Ullström sa...

hm. ett riktigt bra citat. skulle vilja veta vem som sa det.

Daniel sa...

Det är inget direkt citat. En del ord är mina. Jag minns det inte ordagrant.

Anton Andersson sa...

Det stod bland annat i dagens SVD 3 maj. Hittar inte den faktarutan på nätet. Deras toppnamn är föredetta FP partiledaren FD moderat. Ska leta vidare efter elektroniska källor.

Daniel sa...

Åh, jag hittade själv en källa. Det visade sig att toppnamnet på Piratpartiets lista föreslår antingen den gröna eller den liberala gruppen (1). Det står faktiskt på deras hemsida också (2).

Det förändrar ändå inte mitt resonemang i inlägget. För dels riskerar röstsplittringen att skada andra i den här saken vettiga partier och dels nöjer sig Piratpartiet med att skriva "vi kommer att rösta med gruppen [som vi väljer i EU-parlamentet] om vi inte har starka skäl mot" (2).

Man måste ärligt talat vara rätt blåst för att förstå att det är ett helt öppet mandat.

(1) http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/piratpartiets-eu-kandidat-har-segervittring-1.856036

(2) http://www.piratpartiet.se/piratpartiets_strategi_i_europaparlamentet

Anton Andersson sa...

Ja detta stärker åsikten.

En röst på piratpartiet är troligen en röst på högern. De kommer att rösta i andra frågor än integritetsfrågorna och då troligen med högern!