tisdag, oktober 14, 2008

En och en halv statsminister

Det är bekymmersamt att avståndet mellan socialdemokraternas och de borgerligas politik krymper. Men alltjämt är skillnaderna stora, och det tydliggjordes på ett önskvärt sätt i dagens duell. Nedan följer ett par kommentarer om denna.

Det finns en urdålig amerikansk komediserie som heter "two and a half men". I dagens debatt deltog en och en halv statsminister. Och det var inte Reinfeldt som kreerade sin roll väl. Gång på gång och allt mer uppskruvat attackerade han Sahlin som om det vore hon som satt i Rosenbad med allt ansvar det medför. Det märks att kris är något han inte klarar. Det märks att han tänker att så här skulle det ju inte få bli. Det borde märkas en viss sjukdomsinsikt. Men icke. Presentationen av "superpaketet" för jobben är ett hån mot dem som nu drabbas av varslen runt om i landet - ett hån eftersom det beslutades före kaoset och dessutom är kliniskt rent från satsningar på utbildning och en anständig arbetslöshetsförsäkring.

Högerledarens eviga mantra om skattesänkningarnas välsignelse är också det ett slag i ansiktet på TV-tittarna. För vad hjälper det med sänkt skatt på arbete när det inte finns tillräckligt många jobb att ta? Och hur hjälper det låginkomsttagare, sjuka, arbetslösa och pensionärer att de som fått flest slantar nu kan stoppa dessa i säkra sparformer och på så vis undandra viktiga medel för dels ökad jämlikhet och dels bibehållen efterfrågan?

Den borgerliga politiken har till sist kokat ned till sina fundamentala beståndsdelar: ideologisk cynism och samhällsekonomisk dumhet i lika delar.

Länkar: Aftonbladet, Expressen, SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du inte ägna din energi åt att opponera mot regeringen istället för att skälla internt?

Det finns en gammal fin tradition inom socialdemokratin att hålla ihop, särskilt i opposition. Glöm inte den.

Daniel sa...

Kan inte du framföra din åsikt utan att presentera dig med namn? Det finns en annan mycket fin tradition som går ut på att stå för det man tycker.

Dessutom finns det något som kallas för yttrandefrihet och demokrati också inom det socialdemokratiska arbetarepartiet, liksom begreppet "kärleksfulla kritiker". Glöm inte du det.