tisdag, oktober 28, 2008

Deus deceptor

Naomi Klein beskriver i sin bok "Chockdoktrinen: Katastrofkapitalismens genombrott" hur nyliberalismens anhängare använder kriser och katastrofer för att omforma samhället på ett sätt som majoriteten normalt inte skulle ha accepterat. Nu är hela det internationella finanssystemet i gungning, något som nyliberalerna sa inte skulle kunna hända om man gav "marknaden" fritt spelrum. Tvärtom vad nyliberalerna säger är det kapitalismens oreglerade girighet som orsakat krisen vi nu ser.
Jag har svårt att se hur nyliberalerna ska lyckas använda denna kris till att främja den politiska och ekonomiska modell som själv skapat krisen. Men bara för att inte jag kan se hur betyder det så klart inte att de inte kommer att försöka. Långsökta förklaringar och osannolika slutsatser är de vana vid att skapa, faktum är att de redan börjat.
Peter-Jaan Kask skriver om detta i dagens ledare på Norrländska Socialdemokraten:
"Johnny Munkhammar slår i en rapport fast att finanskrisen är "ett gigantiskt politikmisslyckande". Vad han menar är att roten till bostadskrisen i USA finns i det Bill Clinton-program som skulle ge även mindre bemedlade hushåll möjlighet att köpa hus. Och det är naturligtvis sant. Men att därför skylla krisen på politikerna är som att ge Vägverket skulden för att någon kör bil berusad."
Läs hela ledaren här!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag trodde tidigare att s var goda . Men har nu ändrat mig. Det är fler än prästerna som ska förlora sin pension (tjänstefel). Läkare till socialsekreterare till psykiatriker (förstås= bluff som Pravda artikel påstod ang psykoanalysen).
Straff så Irans straffmetoder (hugg av det som förleder som det står i bibeln - och tidigare var straffgrund i väst)

Dom ska hungra å gå med tiggarstav på gatorna
Även en sosse (som uppbär ett sådant förtryck - och aparthheidsystem) borde förlora sitt jobb. Skickligare å få med arbetsgivare (sparka åt helvete mao)

Sd med 10% är vad jag hoppas på inför valet
Man måste bemöta packet för vad det är (ett mördar - och lögnpack). I affärer med rätt metod att visa på psykologisk moral.
S kvinnorna förstår vilka horor dom är.
Och s männen skräms till tystnad (inte minst dom som bär upp med s k titlar , som läkarkåren, s besmittad)
Väck med pensioner (HD dom outsourcing= s läk överutskriver mediciner tex antibiotika som är sammankopplad med ökad infektionsrisk). Ändå håller packet på.

Inte ett öre från framtida generationer och ofödda.