tisdag, september 30, 2008

Ulvskog till Bryssel - vem går till 68:an?

Ulvskog till Bryssel
Partisekreterarens besked att hon kandiderar till EU-parlamentet tar jag emot med blandade känslor. Marita Ulvskog är en av de socialdemokrater i ledande ställning jag har allra störst politiskt förtroende för. Hon är klok, intelligent och har en robust ideologisk kompass. Ett mycket talande exempel är några korta intervjuer i ett partiutskick tidigare i år med flertalet kända socialdemokrater. De tillfrågades om vad som känntecknar en demokrati. Alla svarade något i stil med "det är när man får säga det man vill, när man kan slåss för sin meningsmotståndares rätt att uttrycka sin åsikt"- alla utom Ulvskog. Istället för att falla i denna liberala fälla sade hon ungefär så här: "Det är när vanliga människor har makt över sin vardag och över samhället." Ur det socialdemokratiska perspektivet har hon så rätt. Den makten, över vardagen och över samhället, förutsätter självfallet politisk demokrati men också social och ekonomisk demokrati. Genom sitt svar var Ulvskog därför den enda som visade prov på den egentligen elementära uppfattningen.

Vad gäller själva kandidaturen, vad Ulvskog kan uträtta i EU-parlamentet, är jag försiktigt positiv. Hon har ett mycket välbehövligt och efterlängtat nyktert - och socialdemokratiskt - synsätt på den Europeiska unionen. Hon kompromissar inte om demokratisk socialism bara för att besluten fattas i Bryssel. Hon är ingen vän av EU-militär, EMU eller nyliberala grundlagar. Hon brinner inte för överstatlighet och enhetlighet till vilket pris som helst. Likväl kommer det inte att vara Ulvskog och Anna Hedh som skriver det Europapolitiska programmet. Jag är orolig för att kretsen kring Mona Sahlin kommer att precis som hittills (?) kringskära Ulvskog och en stor portion av det som kunde och borde vara ordentlig vänsterpolitik. Kravet på ledningen är därför glasklart: se till att utrusta Ulvskog och Hedh (som också hon måste hamna på valbar plats) med ett rejält mått av politisk frihet och svängrum. Låt den konstruktiva EU-kritiken återerövra sina självklara centrala plats i socialdemokratin. Så kan vi få både en förnuftig politik och röstframgångar.

Vem går till 68:an?
För den icke invigde är 68:an en benämning på det socialdemokratiska partihögkvartet, som är beläget på Sveavägen 68 (därav namnet) i Stockholm. Rubrikens fråga handlar naturligtvis om Ulvskogs ersättare på partisekreterarposten. I Aftonbladets webartikel omnämns Peter Hultqvist som en tänkbar kandidat. Jag tycker att han är en utmärkt politiker. På sin blogg har han många kloka inlägg och han vågar också kritisera partiets politik, ofta från vänster. Så länge inte han, liksom Ulvskog, tas in för att dämpa berättigad kritik mot partiledningen, så länge han inte blir en gisslan mot alla kärleksfulla kritiker, är han ett utmärkt val. För sin klarsyn. För sitt mod. För sin entusiasmerande personlighet. Men bara om han behåller sin integritet. Morgan Johansson är annars en tänkbar kandidat - av samma skäl och med samma förbehåll.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är det så konstigt. Att vara Eu parlametariker är numera politikernas fallskärmsavtal. Man får en avslutande post i EU parlamentet med en lön på c:A 100.000 i månaden.Klart det gör susen inför stundande pension. Snacka om solidariete med sina väljare. Löljigt och patetsiskt först är man motståndare sedan så passar det att sitta en slutlig mandatperiod o bara håva in pengar.

roberth sa...

Varulven är ett skämt liksom 90% av alla sossar ni har förstört Sverige!

Daniel sa...

Anonym: Tänk om någon hade sagt detsamma om styrelseproffsens arvoden. Det görs emellertid icke, trots att dem i lika hög grad betalas av dig och mig. Därmed inte sagt att EU-parlamentarikerna har för låg lön. Tvärtom. Den borde sänkas ordentligt, precis om VD:arnas och styrelsehajarnas.

Roberth: Det beror på vad man menar. Visst har vi förstört Sverige. För alla dem som önskar stora klyftor, för alla dem som vill göra Sverige till ett nyliberalt paradis, för alla dem som inte vill ha bland de lägsta mödra- och spädbarnsdödligheterna i världen, för dem som inte tycker att arbetare skall ha goda möjligheter att värna bra arbetsvillkor, för alla dessa har vi förstört Sverige. Vi har gjort ultrahögerns tankar icke gångbara. Det är bra för alla utom ultrahögern.

roberth sa...

Daniel du visar hur lite du vet! Högre och högre skatt! Omöjligt för företag at bildas eller blomstra. Bidrag på bidrag på bidrag. Läs boken sluten anstalt! Elelr du inbilla dig att sossarna är bra!
löntagarfonder, diktaturkramare, värdelös gigantisk offentlig sektor, en skola i förfall, invandringspolitik som är åt helvete ja ni har verkligen yckas

Anonym sa...

Marita Ulvskog vore ett utmärkt förstanamn på den socialdemokratiska EU-listan. Till skillnad från många andra har hon visat sig principfast: har hållit fast vid sin gamla EU-kritiska linje, den som stämmer bäst med vad socialdemokratiska väljare också tycker.

Av dem som har nämnts som ny partisekreterare (s) tycker jag Peter Hultqvist är den lämpligaste. Han kan partiet från grunden, allt ifrån SSU och uppåt (han är distriktsordförande och sitter även i riksdagen) och har en genomtänkt ideologisk uppfattning. Dessutom vågar han säga ifrån även i EU-frågor.

Daniel sa...

Okej, roberth, nu har vi ett par saker att reda ut.

1) Skattekvoten har sjunkit i Sverige sedan slutet av 1980-talet, från drygt 55 % till 48 % (2007).* Det har varit dåligt eftersom välfärden relativt sett har urholkas utan att arbetslösheten har eliminerats. Vi har tvärtom betydligt fler arbetslösa idag än vi hade 1989.

2) Nyföretagandet ökade kraftigt åren 2004 till 2006 och fortsatte av bara farten 2007 beroende på högkonjunkturen. Nu sjunker det igen. Antalet konkurser var också mycket låga perioden 1994 till 2006, till skillnad från de borgerliga åren 1991 till 1994.** Samtidigt måste man ifrågasätta om nyföretagande alltid är bra; i många fall kan det handla om människor som mister en trygg och bra anställning och sedan måste söka sitt gamla jobb som "entrepenör", fast då utan social sammanhållning och utan sociala försäkringar men väl i konkurrens med den före detta kollegan och dennes egna firma.

3) Denna "värdelösa" offentliga sektor har medfört ett av världens bästa hälsolägen och en topplacering när det gäller FN:s Human Developement Index (HDI), som är sammansatt av förväntad livslängd, utbildningsnivå, levnadsstandard, läs- och skrivkunnighet.

4) Skolförfallet har sammanfallit med explosionen av privatägda skolor.

Referenser (OBS! "ekonomifakta" ägs av Svenskt näringsliv):

* http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/

**
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Nyforetagande/

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Foretag/Foretagskonkurser/