tisdag, september 23, 2008

Dyrast kläder i ESF-demonstrationen

På grund av forskningsarbete kunde jag inte delta i ESF:s seminarieverksamhet. Istället fick jag trösta mig med lördagens härliga demonstration. Jag gick tillsammans med andra s-studenter och SSU:are från hela landet den tre timmar långa marschen genom Malmö. Så här i efterhand, och med tanke på att en del demonstranter var till åren komna, var rutten överdrivet tilltagen. Fast det var kul ändå!

Vid ett tillfälle gick jag ut ur tåget och ställde mig med ryggen mot Operan för att kunna beskåda det framifrån. Deltagarna kom nämligen norrifrån på Fersens väg mot den plats jag stod på. Den som har varit i Malmö vet att framför Operan finns en stor öppen plats (läs "torg"). Där passade sju, åtta (tio?) piketbussar på att ställa sig i en oklanderlig uppställning. Kring fordonen samlades en hel del poliser. Det hela hade inte varit det minsta roligt om det inte vore det för som utspelade sig på Operans maffiga balkong som vetter mot torget och Fersens väg och därmed även mot själva tåget. På den satt nämligen fullt med finklädda herrar och damer som med lätt uppspärrade ögon och bekymrade miner betraktade marschen komma mot dem.

På så vis blev det en klassisk bild: Polisen som visar musklerna och ställer sig som en mur framför överklassen vilken lätt oroad ser folkmassorna närma sig.

Tilläggas bör naturligtvis att det på intet sätt var bäddat för konflikt; den planerade demonstrationsrutten gick helt enkelt förbi Operan, och torget utgjorde en perfekt parkeringsplats för polisen. Operabesökarnas oro får väl i bästa fall betraktas som ett utslag av dåligt samvete.

Därefter gick jag i motsatt riktning mot tåget och passerade således samtliga deltagande organisationer. Det var en härlig syn - så bred och mångfacetterad den europeiska vänstern, arbetar- och miljörörelsen är! Emellertid fanns det ett par inslag jag helst hade kunnat vara utan. Ett av dem, planka.nu (1), visade sig bjuda på dagens andra underhållande moment. Det förhöll sig nämligen så att den troppen skilde ut sig från de flesta andra. Utan tvekan hade dess deltagare tågets dyraste kläder. Således är det alltså så att de som förmodligen lättast kan avvara tåg- eller bussbiljettspengarna också är de som är minst villiga att hosta upp dem - förutsatt att de inte har snott även kläderna förstås. Man tar sig för pannan.

(1) Inte på grund av visionen om avgiftsfri kollektivtrafik utan för den osolidariska och helt oproduktiva metoden, plankning.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Men din tönt! Planka.nu räddar min superpissiga ekonomi varje månad. De är hjältar, inte parasiter.

Anonym sa...

Snyggast kläder innebär ju inte nödvändigtvis dyrast kläder.

Är det inte skönt att åtminstone några i demonstrationen inte såg ut som tomtar, tycker du?

Anonym sa...

Planka.nu har indiepopigast kläder, inte dyrast. RF har dyrast.
Planka.nu är förresten skitsolidariska, dom betalar mina böter när jag plankar för att jag inte har råd att köpa biljett.

Ps. Ordverifieringen här nedan är "auscydh". Det får mig att tänka på ett koncentrationsläger i Polen. Tänk på det.

Anonym sa...

Om planka.nu har dyra kläder så beror det rimligtvis på att dom studerar och skrapar ihop sina studiemedel till kläder ibland. Inte att de är med i en ideell allmännyttig förening som ger varken lön eller arvode. (Sosseorganisationerna tycks däremot dela ut gratisjackor till sina administratörer, med tanke på att alla hade identiska i flera socialdemokratiska demonstrationsblock.) /The Economic Controller

Anonym sa...

Alltså, bara för att kläder innehåller andra färger än grått så betyder inte det att de är dyra.

Så visa upp din kostnadskalkyl tack!

Anonym sa...

Intressant. Jag har träffat planka-folket, och när jag frågade om deras stiliga kläder hade de i många fall köpt det på second hand. Bland annat en värstingfet Adidasväska som enligt innehavaren hade kostat 30 kr. Kan det vara så att dom bara är djävligt skillade på att hitta snygga kläder?

Jag kan förstå hur man kan tolka plankning som osolidariskt, ungefär som man kan tolka medlemskap i facket som osolidariskt mot dom som inte är med. Men oproduktivt? Det är väl definitionen av produktivitet när man direkt får vad man vill ha.

Schyst inlägg annars. Gillar bilden av överklassen på Operan. Det här kanske vore nåt för RSS-läsaren...

Anonym sa...

"förutsatt att de inte har snott kläderna då"

Ja precis, låt oss hoppas det, för deras egna plånböckers skull!

Daniel sa...

Anonym 1: Tönt kan du vara själv.

Ulf: Jag sade inget om huruvida kläderna föll mig i smaken eller ej. Vill du ändå veta är svaret på den frågan "ja".

Anonym 2: Men inte särskilt solidariska mot alla vi som betalar för oss. Jag kan lugna dig med att det inte är bloggaren som väljer vilka bokstäver som ingår i ordverifieringen. Det är antagligen en dator någonstans som gör det. Nu måste jag skriva "mdfjaz" för att mitt svar skall publiceras. Det vore underhållande att få reda på om du kan associera något extravagant med det; du verkar så kreativ.

"The Economic Controller": Hur tråkig de än må vara så försörjer inte socialdemokraterna sina 100 000 medlemmar med jackor, löner och arvoden. De där plaggen på demonstrationen har många fått dela på genom åren. Det vill jag lova. Förmodligen kostar de också betydligt mindre än en hel del av de där kläderna jag pratade om tidigare.

Mattias: Grått är mycket trist, ja.
Sam: Nu är fackmedlemskap inte alls osolidariskt. Det avtal som förhandlas fram omfattar även icke anslutna. Det osolidariska där är väl möjligen att inte vara med och ändå få bra villkor... Jag menar, och det förstår du säkert också, oproduktivt i meningen att landstingen inte kommer att sluta ta betalt för kollektivtrafiken - vilket vore klokt - för att en del inte köper biljett.

Anonym 3: Möjligen just för deras men verkligen inte för någon annans. Vi andra måste betala de högre priserna.

Anonym sa...

Väntar fortfarande på kostnadskalkylen över plankas kläder. Du skäms verkligen inte för att du hittar på egna fakta för att (om än dåligt) stödja dina andra ståndpunkter?

Anonym sa...

Ryktet säger att plankas cell av yrkesrevolutionära ekonomer snart är klara med en kalkyl...

Ett annat, hittills obekräftat, rykte säger att Planka.nu:s klädkonto inte är i balans. Åt vilket håll det lutar vill inte uppgiftslämnaren säga, emellertid.

Anonym sa...

Daniel, som snart är färdig läkare, kommer ju rimligtvis tjäna betydligt mer än vad någon vanlig människa någonsin gjort.

Anonym sa...

Betyder det att sossarna är rika svin som tjänar pengar på sjuka?

Daniel sa...

Mattias igen: Jag får väl helt enkelt ansluta mig till "gustavs" svar.

Immortal t: Vad vet du mer om mig? Kanske ting jag inte själv känenr till? Förvisso stämmer det inte alls "snart färdig läkare". Fast likväl betalar jag mina buss- och tågbiljetter, och jag kommer absolut att göra det i framtiden också - ända tills kollektivtrafiken blir avgiftsfri, vilket jag som sagt tycker den bör vara.

Anonym sa...

Är det något att oja sig över, att någon som på allvar tror sig kunna rösta sig fram till socialism och även verkar tro att borgarna plötsligt skall ge fri kollektivtrafik, hänger upp sig på vad folk i en demo tar på sig för kläder? Idealister är fan brända.

Anonym sa...

"Anonym 3: Möjligen just för deras men verkligen inte för någon annans. Vi andra måste betala de högre priserna."

Men jesus fakking jävla gud, du kan väl inte mena att du tror på den propagandaskiten?
När det inte finns ett monopol sätts priserna efter tillgång och efterfrågan, inte efter svinn-nivån.

Ifall det dessutom är speciellt dyra märkeskläder vi pratar om så är det ju dessutom just den knappa tillgången i sig som är det man efterfrågar och därför blir ju effekten av en ökad tillgång (genom butiksstöld) om det öht har en påverkan, snarare att priset sänks.

Daniel sa...

Kåmmunist:

Själv "ojar" jag mig bara över två saker. 1) Hur du kan tro att jag tror att gratis kollektivtrafik är något som borgerliga politiker kommer att rösta fram. 2) Att du, och många andra, tar tar så gravallvarligt på mina betraktelser från ESF-demonstrationen. Det tyder ju på att jag har trampat på en mycket öm tå.

Anonym 3: Inte visste jag att planka.nu-sympatisörer (?) var så indoktrinerade i marknadsekonomins priniciper.

roberth sa...

Vänsterslöddret hade väl kul i Malmö? fy fan

Anonym sa...

Men snälla, tycker att det är skönt att någon inom vänstern klär sig som folk. Alla dessa hippies och dreadsnackar som får vanligt folk att allt annat än identifiera sig med vänstern är betydligt värre. För att inte tala om alla sossepampar i sina illasittande öststatskostymer som direkt stöter bort varenda knegarkid jag kan tänka mig.
I min hembetongförort klär sig ungdomar som plankagänget av anledningen att vi inte vill bli utdömda som hopplösa och okunniga arbetarslödder vid första anblicken. Överlag måste vänstern sluta romantisera en klass vi vill avskaffa, sluta klä oss såsom vänster eller socialrealistiska 60tals arbetare och börja uppträda som det vanliga folk vi är. Åsikterna sitter inte i, eller är de kläder vi bär.
Som någon arrangör sa om Braziliens karnevalers extravagans "Det är bara överklassen som gillar misär, arbetareklassen vill ha lyx". /Sosse

Daniel sa...

Det är med viss sorg jag måste konstatera att egentligen ingen av dem som har kommenterat det här inlägget har förstått syftet.

Men nu, för Sköldis med fleras skull, säger jag det rakt ut: Det handlar inte om kläderna per se, om huruvida de är snygga eller fula, och det handlar absolut inte om någon arbetareklassromantik. Hur Sköldis kan komma tro det är helt obegripligt.

Anonym sa...

Vad hade dom för kläder då som var så dyra då och hur kom du fram till den slutsatsen?

Anonym sa...

vadå, det är ju mycket roligare att köpa kläder än att betala för sl-biljetter.