tisdag, maj 20, 2008

Samlade betraktelser

Gårdagen var händelserik. Nedan följer samlade betraktelser över tre av skeendena.

DN-debatt gjorde miljöpartiet gemensam sak med de fyra högerpartierna i fråga om grundlagsutredningen. Förslagen är en räcka klassiskt liberala tankar. De fem partierna vill inskränka politikens makt till förmån för juridiken. Det är från miljöpartiet naiv tro och från de fyra allianspartierna en välkalkylerad strategi för att förflytta arenan i många viktiga från från folkvalda till jurister. Man säger att domare är bättre än folkvalda på att garantera enskildas fri- och rättigheter. Men för det finns inga garantier. Det är lagarna som avgör. Och det finns ett starkt värde i att de ytterst ansvariga skall kunna bytas bort i ett val, men det är omöjligt i ett juridikaliserat system. Ytterst är det en fråga om synen på politisk demokrati. Miljöpartiet har nu definitivt inrättat sig i den liberala fållan. Så mycket för den "unika" gröna ideologin...

Det är klart att papperslösa och gömda skall ha rätt till en bra vård i Sverige. Det handlar om mänskliga rättigheter, om det mänskliga värdet. Så enkelt är det. Och vi har råd med det här och nu - och i ännu högre grad om högerns gigantiska skattesänkningar för de rika rullas tillbaka. Jag skäms för att det verkar som om mitt parti velar i frågan.

Betydligt mer glädjande än ovanstående är svenska folkets stöd till vårdförbundets strejk. Hela 73 procent av befolkningen anser att den är rätt och riktig. Det är hög tid för landstingen att ge sjuksköterskor och biomedicinska analytiker den lön de förtjänar.

Inga kommentarer: